Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki wrocławskie

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 13 g
jajko 1 szt
masło 1 łyżka
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
mleko ciepłe 230 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki wrocławskie

Kroki postępowania

1
Drożdże wkruszam do garnuszka, zasypuję cukrem i 50 ml ciepłego mleka wraz z 2 łyżkami mąki
Krok 1 - Bułki wrocławskie foto
2
Dokładnie mieszamy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułki wrocławskie foto
3
W misce mieszamy mąkę z solą, wbijamy jajko, dodajemy masło i wlewamy wyrośnięte drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto.
Krok 3 - Bułki wrocławskie foto
4
Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Bułki wrocławskie foto
5
Następnie formujemy około 7 bułek, obtaczamy je w mące, układamy na przygotowanej do pieczenia blaszce. Odstawiamy na ponowną godzinę.
Krok 5 - Bułki wrocławskie foto
6
W bułkach robimy głęboki przedziałek. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut do zarumienienia.
Krok 6 - Bułki wrocławskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 21.05.2015 16:27
ładnie wyglądają :)
ben-ka 16.05.2015 20:14
Jakie smaczne bułeczki......................
anemon 15.05.2015 20:56
Wspaniale prezentują się Twoje bułki.
ania2610 15.05.2015 19:34
idealne, muszą być pyszne!
Malinka 15.05.2015 18:40
Bułki prezentują się bardzo apetycznie!
Smaczna_B 15.05.2015 17:46
jakie ładne bułeczki
luna76 15.05.2015 16:19
pięknie wyrośnięte bułeczki :)
mysza75 15.05.2015 15:32
jakie piękne buły sama bym zjadła jedną

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak