Bułki twarogowe pełnoziarniste

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    40 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista

    1/2 kg
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda

    ok.150-200 ml
  • żółtko surowe

    1
  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • twaróg

    400 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże pokruszyć do szklanki, dodać 3-4 łyżki ciepłej wody, wymieszać do rozpuszczenia i pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut, aby drożdże ruszyły.
W sporej misce połączyć mąkę, zmielony lub przeciśnięty przez praskę twaróg, sól i rozczyn drożdżowy.
Dolać 100ml ciepłej wody, dosypać sól i wszystko zagnieść.
Jeśli ciasto jest zbyt suche dolać nieco wody - nie za dużo, bo ciasto nie może być zbyt wolne.
Dobrze wyrabia się hakiem robota.
Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i zagniatać podsypując mąką.
Nakryć i pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło.
Nagrzać piekarnik do 200*C.
Ciasto uformować w wałek i podzielić na równe części - utoczyć z nich zgrabne bułeczki i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
W salaterce wymieszać żółtko i jogurt - mieszanką posmarować bułeczki.
Pozostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia, a następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok.20 minut.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia - najlepiej wykładając je na kratkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pietruszka 18.09.2012 10:04
bułeczki wyglądają bardzo samacznie
Habibi 10.09.2012 18:16
Zdjęcie będzie na dniach, kiedy odzyskam swój aparat, który mąż zabrał w trasę ;)
adelajda 09.09.2012 15:24
fajny przepis, szkoda że bez zdjęcia !
Katarzyna47 09.09.2012 11:14
No to mam kolację.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat