Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki twarogowe pełnoziarniste

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 40 g
mąka pszenna pełnoziarnista 1/2 kg
sól 1 łyżeczka
woda ok.150-200 ml
żółtko surowe 1
jogurt naturalny 3 łyżki
twaróg 400 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki twarogowe pełnoziarniste

Drożdże pokruszyć do szklanki, dodać 3-4 łyżki ciepłej wody, wymieszać do rozpuszczenia i pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut, aby drożdże ruszyły.
W sporej misce połączyć mąkę, zmielony lub przeciśnięty przez praskę twaróg, sól i rozczyn drożdżowy.
Dolać 100ml ciepłej wody, dosypać sól i wszystko zagnieść.
Jeśli ciasto jest zbyt suche dolać nieco wody - nie za dużo, bo ciasto nie może być zbyt wolne.
Dobrze wyrabia się hakiem robota.
Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i zagniatać podsypując mąką.
Nakryć i pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło.
Nagrzać piekarnik do 200*C.
Ciasto uformować w wałek i podzielić na równe części - utoczyć z nich zgrabne bułeczki i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
W salaterce wymieszać żółtko i jogurt - mieszanką posmarować bułeczki.
Pozostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia, a następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok.20 minut.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia - najlepiej wykładając je na kratkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 18.09.2012 10:04
bułeczki wyglądają bardzo samacznie
Habibi 10.09.2012 18:16
Zdjęcie będzie na dniach, kiedy odzyskam swój aparat, który mąż zabrał w trasę ;)
adelajda 09.09.2012 15:24
fajny przepis, szkoda że bez zdjęcia !
Katarzyna47 09.09.2012 11:14
No to mam kolację.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak