Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki szwajcarskie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 75 dkg
drożdże świeże 25 g
cukier 1,5 łyżki
mleko 250 ml
woda 150 ml
masło 40 g
sól 2 łyżeczki

Dodatkowo

żółtko jajek
mleko

Porada

Można dodać 2 łyżki słodu jęczmiennego.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki szwajcarskie

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać i wymieszać z solą, słodem.Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl. wody wraz z cukrem; odstawić na 15 minut. Do mąki dodać miksturę drożdżową, mleko i sól. Zacząć wyrabiać, stopniowo, w miarę potrzeby dodając resztę wody. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Ma powstać gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki lub wody. Miskę natrzeć odrobiną oliwy (lub olej) przełożyć do niej ciasto, przykryć folią i odstawić na 1,5 godziny.[ ja wyręczyłam się wypiekaczem do chleba].
Krok 1 - Bułki szwajcarskie foto
2
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 lub 14 części i z każdej uformować kulkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułki szwajcarskie foto
3
Następnie posmarować wierzch bułek żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka, po czym naciąć każdą z nich w kształcie krzyża (jak na szwajcarskiej fladze).Można posypać ziarenkami .
Krok 3 - Bułki szwajcarskie foto
4
Piec w temperaturze 200°C, przez około 20-25 minut.Wystudzić na kratce.
Krok 4 - Bułki szwajcarskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 11.09.2014 20:17
Znakomite bułki.
gosia56 31.08.2014 11:23
pyszne bułeczki;)
Beatris 31.08.2014 09:18
Pyszne domowe bułeczki:) Mam ochotę na jedną...
engie23 31.08.2014 09:04
w sam raz na śniadanko
ice cubes 31.08.2014 00:33
z chęcią by się takie zjadło

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak