Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki supełki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka typ 650 g
jajko 1 szt
cukier 60 g
masło 40 g
sól 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżki
brązowy cukier 2 łyżki
drożdże świeże 20 g
białko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki supełki

Kroki postępowania

1
Najpierw robimy rozczyn, drożdże mieszamy z odrobiną mleka i mąki dodajemy trochę cukru i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, resztę mleka, roztopione masło, roztrzepane jajko, sól i rozczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy kilka minut dobrze napowietrzając. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż stanie się gładkie ok 10 minut, nie dosypujemy mąki. Można sobie pomóc mikserem z hakiem, maszyną do wypieku chleba.

Dokładnie wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Miskę przykrywamy folią. Jak ciasto wyrośnie przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę i kilka razy zagniatamy, aby odpowietrzyć ciasto.

Dzielimy na 6 części i formujemy z każdej wałek ok 20 cm i zaplatamy supełek.
Krok 1 - Bułki supełki foto
2
Supełki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Jak wyrosną smarujemy białkiem, posypujemy brązowym cukrem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180C przez 20-30 minut, do suchego patyczka.
Krok 2 - Bułki supełki foto
3
Gotowe wystudzone supełki smarujemy ulubionymi dżemami, lub miodem.

Jeśli zrobią się czerstwe możemy je wykorzystać jako grzanki francuskie, czyli rozbijamy jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka, maczamy pokrojone w 2 cm kawałki supełki i smażymy na maśle, posypujemy cukrem i wcinamy.
Krok 3 - Bułki supełki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 02.05.2015 19:31
Pyszne bułeczki :)
ben-ka 25.03.2015 10:05
Cieszę się,że moja pomoc zmotywowała Cię do upieczenia bułeczek.Pozdrawiam:)
viki103 20.03.2015 09:30
Wczoraj zrobiłam bułeczki, dzięki pomocy ben-ka, która napisała mi ile dodać mleka i mąki, gdyż w przepisie tego brakuje:( Gdyby chciał ktoś upiec to od razu podaję brakującą ilość składników: mąka 1/2kg., czyli 3 szklanki, mleko 1 szklanka. Bułeczki wyszły przepyszne, podobne w smaku do chałki, ale dużo smaczniejsze, szczerze polecam :) Na pewno nie raz zagoszczą na moim stole, przepis rewelacja :)
viki103 19.03.2015 16:47
Zauważyłam również, że nie ma podanej ilości mleka w składnikach, ile go dodać?
viki103 12.03.2015 16:02
W składnikach jest podana mąka typ 650 a ile jej dodać?
ben-ka 18.01.2015 09:04
Apetyczne bułeczki.
adelajda 28.07.2013 08:24
smaczne i bardzo ładne
Magda24 17.03.2013 12:56
pyszne, w przekroju podobne do chałki :)
Piter 31 09.03.2013 07:08
Rewelacyjne na śniadanie i nie tylko.....
kasia-gotuje.pl 08.03.2013 14:30
Magdula, masz rację źle zaznaczyłam kaloryczność podczas wstawiania przepisu ;). Już poprawione.
Magula 08.03.2013 14:01
Fajne te supełki. Ale czy aby bułki są dietetycznym przepisem jak to zostało oznaczone przez ds?
wyattearp 08.03.2013 13:09
SUPER NA ŚNIADANIE
Bogusiaz 08.03.2013 13:06
bardzo ładnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak