Przepis i sposób przygotowania na: Bułki supełki
Kroki postępowania
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, resztę mleka, roztopione masło, roztrzepane jajko, sól i rozczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy kilka minut dobrze napowietrzając. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż stanie się gładkie ok 10 minut, nie dosypujemy mąki. Można sobie pomóc mikserem z hakiem, maszyną do wypieku chleba.
Dokładnie wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Miskę przykrywamy folią. Jak ciasto wyrośnie przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę i kilka razy zagniatamy, aby odpowietrzyć ciasto.
Dzielimy na 6 części i formujemy z każdej wałek ok 20 cm i zaplatamy supełek.
Jeśli zrobią się czerstwe możemy je wykorzystać jako grzanki francuskie, czyli rozbijamy jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka, maczamy pokrojone w 2 cm kawałki supełki i smażymy na maśle, posypujemy cukrem i wcinamy.