Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki sodowe z mąką graham i lnem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 200 g
mąka pszenna 200 g
zsiadłe mleko 500 ml
sól 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
olej roślinny 1 łyżka
złote siemię lniane 1-2 łyżki

Porada

Bułeczki są neutralne w smaku i nadają się zarówno do słonych jak i słodkich dodatków.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki sodowe z mąką graham i lnem

Kroki postępowania

1
Wszystkie sypkie produkty połączyć w dużej misce.
Krok 1 - Bułki sodowe z mąką graham i lnem foto
2
Dolać olej oraz gęste kwaśne mleko.
Krok 2 - Bułki sodowe z mąką graham i lnem foto
3
Wstępnie wymieszać składniki łyżką do połączenia.
Krok 3 - Bułki sodowe z mąką graham i lnem foto
4
Szybko zarobić dłonią i w razie czego dosypać nieco mąki, jeśli ciasto okaże się zbyt luźne.
Krok 4 - Bułki sodowe z mąką graham i lnem foto
5
Porcjować sporą gałkownicą do lodów.
Krok 5 - Bułki sodowe z mąką graham i lnem foto
6
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Z podanej porcji wychodzi 10-12 bułeczek.
Krok 6 - Bułki sodowe z mąką graham i lnem foto
7
Piec ok. 15-17 min. w temp. 210*C z termoobiegiem.
Upieczone bułeczki odwrócić spodem do góry i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 7 - Bułki sodowe z mąką graham i lnem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JellyFruits 04.06.2016 16:48
zrobione i zjedzone
Habibi 02.06.2016 11:55
Bułeczki są pyszne i mięciutkie, nawet na drugi dzień :) Polecam.
agnieszka214 01.06.2016 17:44
Takie bułeczki są bardzo zdrowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak