Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki śniadaniowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
drożdże suche 1 opakowanie
cukier 1 łyżka
sól 3/4 łyżeczki
masło 3 łyżki
mleko ciepłe 1 i 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki śniadaniowe

Kroki postępowania

1
2 łyżki masła rozpuścić i odstawić do schłodzenia. Mąkę wymieszać z resztą składników, na koniec dodać roztopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Trwa to około 10 minut. Odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Krok 1 - Bułki śniadaniowe foto
2
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. po tym czasie wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto przez krótką chwilę.
Krok 2 - Bułki śniadaniowe foto
3
Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy kule. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 3 - Bułki śniadaniowe foto
4
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. 1 łyżkę masła roztapiamy i smarujemy wyrośnięte bułeczki tuż przed pieczeniem. Pieczemy przez 20-25 minut aż się zrumienią.
Krok 4 - Bułki śniadaniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 21.03.2016 23:09
lubię domowe bułeczki
ice cubes 21.03.2016 22:03
Domowe najlepsze, warto by dodatkowo je czymś posypać np. makiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak