Bulki śniadaniowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    10 dag
  • mąka

    5 szklanek
  • oliwa

    3 łyżki
  • cukier

    1-2 łyżki
  • sól

    2 łyżeczki
  • białko

    1
  • słonecznik łuskany

    do smaku
  • mak

    do smaku
  • woda

    1,5 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kruszymy drożdże, wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wody i dodajemy cukier, sól i łyżke mąki, delikatnie podgrzewamy do rozpuszczenia składnikow. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy oliwę, białko wlewamy rozpuszczone wcześniej drożdże i pól szklanki wody. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośniecia. Wyrośniete ciasto formujemy na bułki, smarujemy żółtkiem posypujemy makiem lub słonecznikiem. Pieczemy 20 minut w 200 °C

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
janek64 06.06.2012 10:59
Ciekawe :)
bgs1984 26.05.2012 21:17
mniam
marzenciak1985 22.05.2012 20:25
mniam
olkaaa 17.04.2012 07:36
muszę spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat