Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki serowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 300 g
mąki kukurydzianej 200 g
jajko
mleko 1 szk
wody 1/2 szk
drożdży 35 g
twardej mozzarelli ( startej ) 250 g
soli 2 łyżeczka
cukru 1 łyżka
olej 5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki serowe

Obie mąki wsypać do miski, na środku zrobić dołek.
Wkruszyć drożdże, zasypać cukrem, wlać cztery łyżki mleka, oprószyć mąką.
Odstawić na 10 minut.
Po tym czasie dodać resztę mleka, wodę, jajko, sól, olej i ser i wyrobić ciasto.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po podwojeniu swojej objętości wyjąć ciasto z miski, jeszcze raz wyrobić.
Odrywać kawałki ciasta, formować bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą bułkę naciąć nożem przez środek i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.
Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 16.04.2012 12:14
polecam, bo są smaczne
zuzanna_z 16.04.2012 12:09
rzeczywiscie ciekawe
tomosatomos 08.04.2012 17:26
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak