Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułki pszenno-żytnio-grahamkowe z selerem suszonym...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże świeże 30 gram
woda ciepła 360 ml
cukier 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyzeczka
olej rzepakowy 4 łyżki
mąka żytnia typ 720 2 szklanki
mąka pszenna typ 1850 1 szklanka
mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki
seler 2 łyżki
płatki owsiane - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: bułki pszenno-żytnio-grahamkowe z selerem suszonym...

Kroki postępowania

1
do misy robota wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać ciepłą wodę i drożdże rozpuścić, wsypać suszony seler, sól i odstawić na 15 minut
Krok 1 - bułki pszenno-żytnio-grahamkowe z selerem suszonym... foto
2
wsypać wszystkie mąki i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, ciasto zostawić przykryte ściereczką w misie robota do wyrośnięcia na 1 godzinę
Krok 2 - bułki pszenno-żytnio-grahamkowe z selerem suszonym... foto
3
zwilżonymi dłońmi w ciepłej wodzie formować kule, obsypać je w zmielonych płatkach owsianych, układać na blaszce z papierem do pieczenia, zostawić na 20 minut do podrośnięcia
Krok 3 - bułki pszenno-żytnio-grahamkowe z selerem suszonym... foto
4
piec w 220 C około 25 minut, wyjąć blachę z piekarnika i bułki zostawić do wystudzenia
Krok 4 - bułki pszenno-żytnio-grahamkowe z selerem suszonym... foto
5
bułki są chrupiące, jest posmak selera....................SMACZNEGO!!!
Krok 5 - bułki pszenno-żytnio-grahamkowe z selerem suszonym... foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 16.06.2015 18:10
Pyszne i zdrowe bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak