Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pszenno-orkiszowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 350 g
mąka orkiszowa 200 g
drożdże 8 g
miód 1 łyzka
sól 1,5 łyżeczki
woda 200 ml
mleko 200 ml
olej 3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenno-orkiszowe

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, pozostawić na godzinkę do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je ponownie. [ Ja posłużyłam się automatem do chleba].
Krok 1 - Bułki pszenno-orkiszowe foto
2
Na blachę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia. Formować bułki (mogą też być rogale) i układać zachowując odstępy. Naciąć.
Krok 2 - Bułki pszenno-orkiszowe foto
3
Można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem, sezamem, drobno startym serem...[ u mnie tylko jajko] .
Krok 3 - Bułki pszenno-orkiszowe foto
4
Piec w 200 st C przez 20 minut.
Krok 4 - Bułki pszenno-orkiszowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Właśnie piekę 21.03.2023 19:23
Dodałam czarnuszkę i cheddar.... Zobaczymy co wyjdzie
Wiktoria29 19.08.2014 09:15
muszę wypróbować ten przepis
Ankha 19.08.2014 06:34
Aż się proszą by się nimi zająć :)
gusia1000 19.08.2014 01:56
Swojskie najlepsze.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak