Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem.

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże świeże 10 dag
cukier 1 łyżka
mleko ciepłe 1 szklanka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka krupczatka 2 łyżki

Ciasto

mąka krupczatka 2 szklanki
mąka pszenna 4 szklanki
sól 3 płaskie łyżeczki
mleko ciepłe około półtorej szklanki

Dodatkowo

jajko 1 małe
ziarna sezamu około 4 łyżki
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 16 bułek.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem.

Uwielbiam piec bułeczki, może dlatego, że wychodzą mi tak pyszne, a nie ma co ukrywać, że domowe są najlepsze i są zjadane co do ostatniego okruszka. Ciągle wymyślam różne wersje. Tym razem upiekłam niezwykle puszyste bułeczki pszenno - krupczatkowe z dużą ilością sezamu. Na śniadanie i kolację.

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski, następnie dodajemy sól i rozczyn, stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Mleka dodajemy ile zabierze ciasto, ja dałam aż półtorej szklanki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną i odstawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły.

4. Przed pieczeniem bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy sezamem. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

5. Upieczone bułki są gotowe do podania. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 04.06.2017 09:16
Dziękuję i polecam.
Marcepanowy kącik 21.01.2017 15:09
Bułeczki pachną aż u mnie :)
Wacław 17.01.2017 12:22
bardzo pyszne i zdrowe :-)
Babeczka35 17.01.2017 08:16
Dziękuję:)
gusia1000 16.01.2017 23:26
Swojskie najlepsze.
Janina 16.01.2017 16:31
Smaczne bułeczki;))
Babeczka35 16.01.2017 14:39
Dziękuję i zapewniam, że są pyszne:)
gosia56 16.01.2017 10:03
na pewno pyszne bułeczki;)
Ewelina1991 16.01.2017 09:56
smaczne bułeczki
anka1988 16.01.2017 08:50
apetyczne, chrupiące pieczywo
Ola1984 16.01.2017 08:33
Apetyczne bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak