Bułki pszenno babeczkowe

Bułki pszenno babeczkowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej

    750 g
  • kruchych babeczek

    250 g
  • cukru

    1 łyżka
  • świeżych drożdży

    100 g
  • soli

    1 łyżka
  • mleko letnie

    1/2 szk
  • letniej wody

    500 ml
  • olej z suszonych pomidorów

    9 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułki pszenno babeczkowe foto
Drożdże wymieszaj z cukrem aż uzyskają płynną konsystencję. Babeczki ( kruche babeczki do nadzień pikantnych i słonych Dan Cake )wrzuć do rozdrabniacza i zmiksuj, po czym wsyp do drożdży. Dodaj pozostałe składniki i drewnianą łyżką wymieszaj ciasto.
Krok 2 - Bułki pszenno babeczkowe foto
Oprósz mąką i chwilę wyrób ręcznie tworząc bryłę ciasta. Zakryj ciasto ściereczka i zostaw do wyrośnięcia.
Krok 3 - Bułki pszenno babeczkowe foto
Gdy podwoi swoją objętość ponownie wyrób i formuj okrągłe bułki ( u mnie wyszły bardzo duże - 11 szt ). Układaj je na blasze z wyposażenia kuchenki przykrytej papierem do pieczenia. Zostaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut.
Krok 4 - Bułki pszenno babeczkowe foto
Po upieczeniu podawaj z tym co lubisz, ja najbardziej lubię z samym masłem jeszcze lekko ciepłe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
emeslive 08.11.2012 11:13
Niesamowity pomysł! A bułeczki bardzo smakowite wyszły! Przepis godny polecenia!
Adamorek 07.11.2012 18:22
smaczne
ZEWA 07.11.2012 18:09
dziękuję
Botwinka 07.11.2012 18:09
fajne
czekoladka_m 07.11.2012 17:57
U Ciebie jak zwykle smaczniutko:):)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat