Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pszenno babeczkowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 750 g
kruchych babeczek 250 g
cukru 1 łyżka
świeżych drożdży 100 g
soli 1 łyżka
mleko letnie 1/2 szk
letniej wody 500 ml
olej z suszonych pomidorów 9 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenno babeczkowe

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszaj z cukrem aż uzyskają płynną konsystencję. Babeczki ( kruche babeczki do nadzień pikantnych i słonych Dan Cake )wrzuć do rozdrabniacza i zmiksuj, po czym wsyp do drożdży. Dodaj pozostałe składniki i drewnianą łyżką wymieszaj ciasto.
Krok 1 - Bułki pszenno babeczkowe foto
2
Oprósz mąką i chwilę wyrób ręcznie tworząc bryłę ciasta. Zakryj ciasto ściereczka i zostaw do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułki pszenno babeczkowe foto
3
Gdy podwoi swoją objętość ponownie wyrób i formuj okrągłe bułki ( u mnie wyszły bardzo duże - 11 szt ). Układaj je na blasze z wyposażenia kuchenki przykrytej papierem do pieczenia. Zostaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut.
Krok 3 - Bułki pszenno babeczkowe foto
4
Po upieczeniu podawaj z tym co lubisz, ja najbardziej lubię z samym masłem jeszcze lekko ciepłe.
Krok 4 - Bułki pszenno babeczkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emeslive 08.11.2012 11:13
Niesamowity pomysł! A bułeczki bardzo smakowite wyszły! Przepis godny polecenia!
Adamorek 07.11.2012 18:22
smaczne
ZEWA 07.11.2012 18:09
dziękuję
Botwinka 07.11.2012 18:09
fajne
czekoladka_m 07.11.2012 17:57
U Ciebie jak zwykle smaczniutko:):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak