Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenne ze słonecznikiem
Kroki postępowania
Do misy wlewamy ciepłą wodę drożdże suszone i cukier.
Mieszamy do rozpuszczenia , dodajemy 4 łyżki mąki mieszamy ( powstaje zawiesina).
Zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Do misy z wyrośniętym rozczynem dodajemy ciepłe mleko i sól ( mieszamy).
Dodajemy mąkę pszenną i włączamy robota ( ciasto musi odchodzić od ścianek misy wtedy jest dobre).
Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 3 godzinki .
Wykładamy formę papierem do pieczenia.
Formujemy rękoma bułeczki ( jeśli lepkie ciasto to maczamy dłonie w wodzie ).
Bułeczki kładziemy w lekkich odstępach bo urosną jeszcze .
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.