Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pszenne poznańskie

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 40 gramów
cukier 2 łyżeczki
mleko 220 mililitrów
mąka pszenna 500 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
masło 20 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenne poznańskie

Drożdże pokruszyć do miski. Wymieszać z cukrem, 110 ml mleka oraz 2 łyżkami mąki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. 

W dużej misce lub garnku wymieszać mąkę z solą, dodać jajko, roztopione masło, a następnie dodać przygotowany zaczyn z drożdży i pozostałe mleko.

Wyrobić sprężyste, jednolite ciasto. Naczynie z ciastem owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i naoliwionymi rękami podzielić na kulki o masie około 80 g. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, ponieważ intensywnie rosną. Ja kładę 9 sztuk na każdej blasze. Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.

Tępą stroną noża namoczoną w oleju zrobić głębokie przedziałki. Mocno spryskać wodą. Piec w temperaturze 210 stopni ok. 15-20 minut, aż do zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 23.01.2017 21:11
bardzo dziękuję :)
IKrakowianka 22.01.2017 22:08
świetne domowe pieczywo
anka1988 22.01.2017 18:50
pyszne pieczywo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak