Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pszenne na zakwasie żytnim

5.0
(138)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas żytni 150 gramów
woda 200 gramów
mąka pszenna pełnoziarnista 100 gramów
mąka pszenna typ 650 300 gramów
miód 1 łyżka
olej słonecznikowy 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenne na zakwasie żytnim

Kroki postępowania

1

Zakwas dokarmić dnia pierwszego wieczorem. Zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. Po tym czasie wziąć 150 g, dodać wodę, miód, olej, sól i obie mąki i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

Krok 1 - Bułki pszenne na zakwasie żytnim foto
2
Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na 9 części. Uformować bułeczki i ułożyć na blasze wyścielonej papierem lub matą do pieczenia. Wstawić do zimnego piekarnika na 30-60 minut aż lekko się napuszą.
Krok 2 - Bułki pszenne na zakwasie żytnim foto
3

Włączyć piekarnik, rozgrzać do 230 stopni i piec około 15 minut. Wyjąć bułeczki i ułożyć na kratce, zostawić do całkowitego wystudzenia.

Krok 3 - Bułki pszenne na zakwasie żytnim foto
4

Bułeczki pszenne na zakwasie żytnim.

Krok 4 - Bułki pszenne na zakwasie żytnim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izolda 27.03.2023 21:49
Bułeczki są pyszne.
Tadzik 20.03.2023 06:03
Te bułki po pieczeniu wyglądają jak przed. Nic nie urosły. Nie jestem laikiem. Od lat piekę chleby na zakwasie. Akurat zostało mi 150 gramów zakwasu i chciałem go wykorzystać. Stracony czas, mąka i prąd. Nie polecam.
nicknolte 30.03.2023 19:07
Też pracuję na zakwasach i w temperaturze pokojowej wyrastanie może trwać minimum 4 godziny a nawet do 6 godzin. Więc według przepisu po odgazowaniu, uformowaniu i upieczeniu bułki na bank będą małe i twarde.
Monika58 09.10.2013 03:11
pyszne pieczywo
Łucja 24.09.2013 23:20
pyszne bułeczki :)
migotka28 24.09.2013 22:45
na śniadanko zjedzone będą ze smakiem
Jadwiga/Jaga85 24.09.2013 20:11
Idealne na śniadanie!
mysza75 24.09.2013 19:42
Taka bułeczka to rarytas do schrupania :-)
Kamil 24.09.2013 18:58
uwielbiam domowe pieczywo :)
fotoviderek 24.09.2013 18:25
Aż tutaj mi pachną :)
cukiereczek 24.09.2013 16:59
wspaniałe pachnące domowe
adelajda 24.09.2013 16:31
to ja poproszę o jedną na śniadanko :)
sylwia_mc 24.09.2013 15:43
muszę wypróbować ten przepis
Alex_M 24.09.2013 15:39
Beatris, koniecznie upiecz :) Iwonko, dziękuję :)
IwonaDD 24.09.2013 15:34
masz talent do pieczywa !
Beatris 24.09.2013 15:24
Aż nabrałam ochoty na świeżutką, domową bułeczkę. Chyba będę musiała jakieś upiec, bo narobiłaś mi "smaka".
Konczi 24.09.2013 15:15
jak zawsze smacznie u Ciebie :D
Kasia35 24.09.2013 15:15
takie bułki są z pewnością smaczniejsze od zwykłych bułek
sasanka 24.09.2013 15:10
fajny pomysł, można sobie upiec bułeczki dokładnie takiej wielkości i kształtu jak nam najbardziej pasują :) a dodatkowo czymś tam posypać :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak