Bułki pszenne na zakwasie żytnim

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas żytni

    150 gramów
  • woda

    200 gramów
  • mąka pszenna pełnoziarnista

    100 gramów
  • mąka pszenna typ 650

    300 gramów
  • miód

    1 łyżka
  • olej słonecznikowy

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułki pszenne na zakwasie żytnim foto

Zakwas dokarmić dnia pierwszego wieczorem. Zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. Po tym czasie wziąć 150 g, dodać wodę, miód, olej, sól i obie mąki i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

Krok 2 - Bułki pszenne na zakwasie żytnim foto
Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na 9 części. Uformować bułeczki i ułożyć na blasze wyścielonej papierem lub matą do pieczenia. Wstawić do zimnego piekarnika na 30-60 minut aż lekko się napuszą.
Krok 3 - Bułki pszenne na zakwasie żytnim foto

Włączyć piekarnik, rozgrzać do 230 stopni i piec około 15 minut. Wyjąć bułeczki i ułożyć na kratce, zostawić do całkowitego wystudzenia.

Krok 4 - Bułki pszenne na zakwasie żytnim foto

Bułeczki pszenne na zakwasie żytnim.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika58 09.10.2013 03:11
pyszne pieczywo
Łucja 24.09.2013 23:20
pyszne bułeczki :)
migotka28 24.09.2013 22:45
na śniadanko zjedzone będą ze smakiem
Jadwiga/Jaga85 24.09.2013 20:11
Idealne na śniadanie!
mysza75 24.09.2013 19:42
Taka bułeczka to rarytas do schrupania :-)
Kamil 24.09.2013 18:58
uwielbiam domowe pieczywo :)
fotoviderek 24.09.2013 18:25
Aż tutaj mi pachną :)
cukiereczek 24.09.2013 16:59
wspaniałe pachnące domowe
adelajda 24.09.2013 16:31
to ja poproszę o jedną na śniadanko :)
sylwia_mc 24.09.2013 15:43
muszę wypróbować ten przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat