Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
zakwas żytni
150 gramów -
woda
200 gramów -
mąka pszenna pełnoziarnista
100 gramów -
mąka pszenna typ 650
300 gramów -
miód
1 łyżka -
olej słonecznikowy
2 łyżki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Bułki pszenne na zakwasie żytnim
Kroki postępowania
Zakwas dokarmić dnia pierwszego wieczorem. Zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. Po tym czasie wziąć 150 g, dodać wodę, miód, olej, sól i obie mąki i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Włączyć piekarnik, rozgrzać do 230 stopni i piec około 15 minut. Wyjąć bułeczki i ułożyć na kratce, zostawić do całkowitego wystudzenia.
Bułeczki pszenne na zakwasie żytnim.
Komentarze (18)
Załaduj więcej komentarzy (8)