Bułki pszenne mleczne do burgerów

Bułki pszenne mleczne do burgerów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    400 g
  • mąka orkiszowa

    150 g
  • miód płynny

    płaska łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • olej z pestek winogron

    3-4 łyżki
  • drożdże suche

    7-8 g
  • mleko ciepłe

    300-350 ml
  • jajko

    średnie
  • ziarna sezamu

    do posypania
  • białko do smarowania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułki pszenne mleczne do burgerów foto
Połączyc składniki i wyrobić mikserem na jednolite ciasto.
Krok 2 - Bułki pszenne mleczne do burgerów foto
Nakryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Bułki pszenne mleczne do burgerów foto
Odgazować ciasto, krótko zagnieść i uformować 8-10 płaskich bułek podobnej wielkości. Odstawić do podrośnięcia.
Krok 4 - Bułki pszenne mleczne do burgerów foto
Przed pieczeniem posmarować białkiem ubitym z łyżką mleka i posypać sezamem.
Piec ok. 20 minut w 200*C do uzyskania rumianego koloru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat