Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pszenne

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdży 40 g
mąki pszennej 550 g
pół szklanki mleka
jajko 1
masła 6 dag
wody 6 łyżek
cukru 1 łyżeczka
soli 3/4 łyżeczki
jajko 1 do posmarowania bułek

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenne

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z kilkoma łyżkami mąki. Tak przyrządzony rozczyn odstawić pod przykryciem aż podwoi swą objętość.
Do miski wsypać mąkę, sól, zrobić dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłócone jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i przez ok. 5 minut zagniatać ciasto - powinno być dość miękkie . Gdyby okazało się zbyt kleiste, podsypać mąką krupczatką.
Kulę ciasta zostawić w ciepłym miejscu pod czystą lnianą ściereczką aż podwoi swą objętość.
Ponownie szybko zagnieść ciasto, odcinać z niego nieduże kawałki i formować bułeczki, mogą być okrągłe, podłużne, nacięte wzdłuż,plecione z krótkich podwójnych i potrójnych warkoczy.
Gotowe bułki układać w sporych odstępach od siebie, żeby się nie posklejały podczas pieczenia, na sreberku powleczonym cienko tłuszczem albo papierze do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na jakieś pół godziny.Smarować wierzch rozbełtanym jajkiem i posypywać makiem, sezamem, płatkami zbożowymi albo startym serem i ostrą papryką. Piec do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli macie piekarnik elektryczny, możecie po pewnym czasie zostawić włączoną tylko górną grzałkę, żeby nie przypiec za mocno spodu.

Bułki są pulchne, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak