Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułki pszenne

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 630 gram
woda 300 ml
drożdże 25 gram
sól 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
białko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: bułki pszenne

Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy.
Wkładamy do szklanek miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min - 1 h
Po tym czasie rwiemy kawałki ciasta - w zależności od tego jakie chcemy mieć bułki - każdy kawałek spłaszczamy na placki, które zwijamy w sakiewki (zawijałam mniej więcej jak krokieta). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zawinięciem do dołu - tak aby góra była gładka.
Przykrywamy i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.
Bułeczki oprószamy mąką i pieczemy ok 20 - 30 min - moje piekłam ok 25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 21.10.2012 14:42
takie domowe bułeczki są najlepsze
Adamorek 21.10.2012 13:59
smakowite bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak