Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pszenne

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
woda 1 szklanka
drożdże 1,5 dkg
sól 1/2 płaskiej łyżeczki
oliwa 3 łyżki
szczypta cukru

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenne

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać ze szklanką letniej wody oraz szczypta cukru. Mąkę wymieszać z drożdżami, sola oraz jedna łyżką oliwy. Dobrze wyrobic ciasto i odstawić na niecała godzine aby wyrosło.
Krok 1 - Bułki pszenne foto
2
Z ciasta uformować bułki i odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Blaszkę wysmarować oliwą i wysypać mąką, ułożyć na niej bułeczki i wysmarować jajkiem. Wstawic do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.
Krok 2 - Bułki pszenne foto
3
Bułki piec ok. 30-35 minut. Powinno wyjśc 6 wiekszych lub 8 mniejszych bułeczek. Pyszne do dżemu i wędliny.
Krok 3 - Bułki pszenne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 07.12.2012 17:23
super buleczki
Puszcza 14.11.2012 14:43
Świetne i dowszystkiego pasują.
Wafelek2601 14.07.2012 00:08
Super
Justyna/Dzastus 09.07.2012 11:02
pieke je teraz dosyc czesto.
irenka 06.07.2012 21:55
pyszne
suzana 06.07.2012 17:56
piękne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak