Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki preclowe

5.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna typ 650 585 g
sól 2 łyżeczki
masło 60 g
woda ciepła 335 ml
cukier 2 łyżeczki
drożdże suche 10 g

Dodatkowo

jajko 1 szt
sól gruboziarnista 1-2 łyżki (do posypania bułek)
mak 1 łyżka (do posypania)
olej 1 łyżka
woda 2 litry
Soda oczyszczona Prymat 85 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki preclowe

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta:
W misce mieszamy wodę, drożdże i cukier. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę należy przesiać) i sól. Dodajemy roztopione masło i roztwór z drożdży. Mieszamy/ucieramy drewniana łyżką aż składniki się połączą.

Ciasto kilka minut wyrabiamy – nie podsypujemy mąką, a następnie przekładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 1 - Bułki preclowe foto
2
Po tym czasie ciasto delikatnie wciskamy ręką – ciasto musi odgazować, następnie przekładamy je na blat i dzielimy na 8-10 równych części.

Z każdej części formujemy w dłoniach okrągłe bułeczki i układamy je na dużej blasze (najlepiej takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie łączymy wodę z sodą i doprowadzamy do wrzenia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni.
Krok 2 - Bułki preclowe foto
3
Gotowe bułki zanurzamy na 45 sekund we wrzącej wodzie z sodą, wyławiamy łyżką cedzakową i układamy ponownie na blasze. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy solą lub makiem. Na koniec nacinamy ostrym nożem bułki – ukośnie lub tworząc „X”.
Krok 3 - Bułki preclowe foto
4
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15-18 minut. Skórka powinna być ciemnobrązowa, a nacięcia na bułkach jasne.

Studzimy na kratce.

Smacznego!
Krok 4 - Bułki preclowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 03.01.2017 11:28
Swietny wypiek
Jolanta40 29.11.2016 17:55
idealne bułeczki
IZABELA29 21.07.2016 10:40
fajnie wyglądają
Ada-Gaba 10.04.2016 20:20
Wyśmienite bułeczki
bestia1155
bestia1155 26.01.2016 19:45
pyszne bułeczki
Kolorowa 25.01.2016 20:18
fajny przepis ;)
Malinka 25.01.2016 12:22
Zgłodniałam na sam widok, a pachną aż u mnie ... ;)
iziona 25.01.2016 11:27
Jaki cudny kolor skórki :)
Ola1984 25.01.2016 10:18
Świetnie wyglądają :) Bardzo apetyczne.
VioletoweKucharzenie 25.01.2016 10:03
to ja się poczęstuję:-)
Poison1988 25.01.2016 08:20
ale pięknie wypieczone :)
Maridka19 25.01.2016 08:09
Bułeczki idealne .
Jadwiga/Jaga85 25.01.2016 07:55
wyglądają pięknie!
Wafelek2601 25.01.2016 07:48
Super wyglądają
Ifa 25.01.2016 07:30
Ale śliczne bułeczki - jak orginalne :-)
dorota w 24.01.2016 23:50
apetyczna skórka!
misia53 24.01.2016 23:34
Ależ świetne te bułeczki!
MałaMi89 24.01.2016 23:26
Aż mi się do nich oczy śmieją - tak bym jadła! :D
dollce 24.01.2016 22:51
wyglądają cudownie
monikaT83 24.01.2016 21:49
Piękne bułeczki, jak malowane!
Małgorzata Pin 24.01.2016 21:48
Smaczne i zdrowe, bo z domowego wypieku.
Barbara13 24.01.2016 21:19
Aż ręka sama po nie się wyrywa
Wiktoria29 24.01.2016 20:34
wyglądają rewelacyjnie
Lucan 24.01.2016 19:45
pyszności!
Renataj 24.01.2016 19:04
Apetyczne - najbardziej odpowiada mi ta przyrumieniona skórka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak