Bułki preclowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna typ 650

    585 g
  • sól

    2 łyżeczki
  • masło

    60 g
  • woda ciepła

    335 ml
  • cukier

    2 łyżeczki
  • drożdże suche

    10 g

Dodatkowo

  • jajko

    1 szt
  • sól gruboziarnista

    1-2 łyżki (do posypania bułek)
  • mak

    1 łyżka (do posypania)
  • olej

    1 łyżka
  • woda

    2 litry
  • Soda oczyszczona Prymat

    85 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułki preclowe foto
Przygotowanie ciasta:
W misce mieszamy wodę, drożdże i cukier. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę należy przesiać) i sól. Dodajemy roztopione masło i roztwór z drożdży. Mieszamy/ucieramy drewniana łyżką aż składniki się połączą.

Ciasto kilka minut wyrabiamy – nie podsypujemy mąką, a następnie przekładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 2 - Bułki preclowe foto
Po tym czasie ciasto delikatnie wciskamy ręką – ciasto musi odgazować, następnie przekładamy je na blat i dzielimy na 8-10 równych części.

Z każdej części formujemy w dłoniach okrągłe bułeczki i układamy je na dużej blasze (najlepiej takiej z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie łączymy wodę z sodą i doprowadzamy do wrzenia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni.
Krok 3 - Bułki preclowe foto
Gotowe bułki zanurzamy na 45 sekund we wrzącej wodzie z sodą, wyławiamy łyżką cedzakową i układamy ponownie na blasze. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy solą lub makiem. Na koniec nacinamy ostrym nożem bułki – ukośnie lub tworząc „X”.
Krok 4 - Bułki preclowe foto
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15-18 minut. Skórka powinna być ciemnobrązowa, a nacięcia na bułkach jasne.

Studzimy na kratce.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 03.01.2017 11:28
Swietny wypiek
Jolanta40 29.11.2016 17:55
idealne bułeczki
IZABELA29 21.07.2016 10:40
fajnie wyglądają
Ada-Gaba 10.04.2016 20:20
Wyśmienite bułeczki
bestia1155 26.01.2016 19:45
pyszne bułeczki
Kolorowa 25.01.2016 20:18
fajny przepis ;)
Malinka 25.01.2016 12:22
Zgłodniałam na sam widok, a pachną aż u mnie ... ;)
iziona 25.01.2016 11:27
Jaki cudny kolor skórki :)
Ola1984 25.01.2016 10:18
Świetnie wyglądają :) Bardzo apetyczne.
VioletoweKucharzenie 25.01.2016 10:03
to ja się poczęstuję:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat