Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
mąka orkiszowa
250 gramów -
mąka orkiszowa typ 2000
250 gramów -
woda letnia
1,5 szklanki -
drożdże świeże
20 gramów -
siemię lniane
1/3 szklanki -
słonecznik łuskany
1/3 szklanki -
sezam
1/3 szklanki -
płatki owsiane
0,5 szklanki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżka -
cukier
1 łyżka
Dodatkowo
-
ziarna
do posypania wierzchu
Przepis i sposób przygotowania Bułki orkiszowe pełnoziarniste
Z niewielkiej ilości mąki jasnej, drożdży, cukru i wody robimy zaczyn. Odstawiamy na kilka minut aż podrośnie.
Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, pozostałą wodę i zagniatamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto odgazowujemy, dzielimy na osiem części, formujemy bułki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu, lnu oraz płatkami owsianymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki studzimy na metalowej kratce.
Komentarze (7)