Bułki orkiszowe pełnoziarniste

Bułki orkiszowe pełnoziarniste

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka orkiszowa

    250 gramów
  • mąka orkiszowa typ 2000

    250 gramów
  • woda letnia

    1,5 szklanki
  • drożdże świeże

    20 gramów
  • siemię lniane

    1/3 szklanki
  • słonecznik łuskany

    1/3 szklanki
  • sezam

    1/3 szklanki
  • płatki owsiane

    0,5 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka

Dodatkowo

  • ziarna

    do posypania wierzchu
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bułki orkiszowe pełnoziarniste

Z niewielkiej ilości mąki jasnej, drożdży, cukru i wody robimy zaczyn. Odstawiamy na kilka minut aż podrośnie.

Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, pozostałą wodę i zagniatamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Ciasto odgazowujemy, dzielimy na osiem części, formujemy bułki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu, lnu oraz płatkami owsianymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki studzimy na metalowej kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

ania2610 29.01.2017 18:16
aż chciałoby się jedną poczęstować :)
benka 29.01.2017 17:14
Zjadłabym jedną :)
Patrycja33 29.01.2017 16:20
super przepis :)
wwwiolka 29.01.2017 16:01
Bardzo fajny przepis.
Janina 29.01.2017 13:01
Smaczne bułeczki;))
Franciszek 29.01.2017 12:23
super bułki
Futka 29.01.2017 12:20
Pyszne i pożywne bułeczki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat