Przepis i sposób przygotowania na: Bułki nadziewane
Drożdże świeże 2 dkg lub suche drożdże 1 dkg.
Jeżeli używamy świeżych drożdży należy zrobić rozczyn.
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami,następnie dodać sól,paprykę,jajko,mleko,wodę i wyrobić.Na końcu dodajemy oliwę i dokładnie wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki.
Gotowe ciasto odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości)
Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na 8 części.
Każdą część rozwałkowujemy na owalny placek,nakładamy farsz,zlepiamy jak pierogi i formujemy bułeczkę.Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia ( bułeczki układamy klejeniem pod spód)
Odstawiamy na 20 min do podrośnięcia a następnie smarujemy jajkiem,posypujemy parmezanem i pieczemy w 190°C około 20-25 min.
Farsz:
Na rozgrzany olej dajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę,podsmażamy chwilkę i dodajemy pokrojoną cebulę i pieczarki w ósemki,doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem dusimy około 5 min.
Na gotowe placki ciasta układamy po 2 łyżki pieczarek z kiełbasą,kilka paseczków papryki,kawałek mozzarelli i sera żółtego.Wszystko posypujemy mieszankom przypraw do kuchni włoskiej.Zalepiamy bułeczki.