Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki na piwie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 750 gram
piwo 250 ml
woda 1/2 szklanki
drożdże 25 gram
masło 50 gram
sól 1.5 łyżeczki
cukier łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki na piwie

Na wierzch:

jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka - do posmarowania
mak, sezam lub inne ziarna - do posypania



Zrobić rozczyn z pół szklanki wody, cukru, drożdży i 2 łyżek mąki (drożdże suche wymieszać z mąką, nie trzeba robić rozczynu). Odstawić na 10 - 15 minut.

Jak zaczyn 'ruszy' dodać piwo (powinno być w temperaturze pokojowej), roztopione masło i mąkę wymieszaną z solą. Wyrobić ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne, ale miękkie. Odstawić do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.

Po tym czasie formować w dłoni niewielkie kulki, układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do napuszenia. Po napuszeniu posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać ziarnem.

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, do zezłocenia. Studzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ALAGOR 05.10.2012 08:53
super pomysł ;)
Rafał10 10.06.2012 18:41
muszę je zrobić, nigdy nie piekłam żadnego rodzaju bułeczek, czas najwyższy :D
marzena06 10.06.2012 14:51
super
anja3107 10.06.2012 14:36
ekstra
Justyna23
Justyna23 10.06.2012 14:29
pysznie sie prezentuja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak