Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki mleczno- maślane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
masło 110 gram
cukier 1/4 szklanka
jaja 3 sztuka
sól 3/4 łyżeczka
mąka 4 szklanka
drożdże 24 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki mleczno- maślane

Rozmącone jedno jajko + jedna łyżka mleka- do smarowania przed pieczeniem.

Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miały tę samą temperaturę. Mleko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z cukrem i połową mleka. Odstawić na 15 minut, aż podrośnie rozczyn. Resztę mleka podgrzać i rozpuścić w nim masło. Do rozczynu dodać jaja, mleko z masłem. Na końcu dodać sól i mąkę. Wyrobić. Ciasto nie będzie bardzo zwarte. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie ponownie wyrobić i podsypując mąką podzielić na 12 małych bułeczek.Bułeczki ułożyć na blaszce zachowując przestrzeń 1 cm. Odstawić na kolejne 30 minut (aż podwoi objętość). Posmarować jajkiem z mlekiem i piec 20 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 16.12.2012 20:27
i do mleka i supper jedzenie
Dorian 10.12.2012 22:47
pyszniutkie
Rafał10 27.10.2012 10:01
Super pomysł warty wypróbowania :)
iziona 27.10.2012 08:43
Lubię takie z masełkiem :)
monisia1977 27.10.2012 05:27
dobre
manaika 26.10.2012 21:03
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak