Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki maślane zapiekane z lubczykiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól szczypta
gałak muszkatołowa szczypta
mleko 60 ml
jajko 1
masło 1 łyżka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
bułeczki 200 maślane

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki maślane zapiekane z lubczykiem

Kroki postępowania

1
Bułeczki maślane obieramy ze skórek i odważamy 200g. Następnie kroimy je w krążki i wkładamy do miski.
Krok 1 - Bułki maślane zapiekane z lubczykiem foto
2
Bułki posypujemy solą, lubczykiem i gałką muszkatołową. Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe. Jajko rozkłócamy.
Krok 2 - Bułki maślane zapiekane z lubczykiem foto
3
Bułeczki polewamy mlekiem, wlewamy jajko i dodajemy łyżkę miękkiego masła - całość dokładnie mieszamy, aby bułeczki połączyły się ze wszystkimi składnikami. Odstawiamy na 5 minut.
Krok 3 - Bułki maślane zapiekane z lubczykiem foto
4
Formę do zapiekania smarujemy masłem. Następnie wykładamy przygotowane bułeczki i zapiekamy je 8-`10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Wyjmujemy je i studzimy.
Krok 4 - Bułki maślane zapiekane z lubczykiem foto
5
Świetnie smakują jeszcze troszkę ciepłe. Idealnie będą pasowały do różnego rodzaju mięs. Polecam i życzę smacznego :)
Krok 5 - Bułki maślane zapiekane z lubczykiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 16.05.2013 09:59
wspaniałe połaczenie
monisia8585 22.10.2012 16:06
super bułeczki
gottrina 22.10.2012 16:00
super pomysł z bułeczkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak