Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki maślane na sodzie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Bułki maślane na sodzie są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam!

Składniki:

Na bułki:

mąka pszenna 400 gramów
maślanka 350 mililitrów
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
olej 1 łyżka

Porada

Sody dodajemy płaską łyżeczkę. Żeby bułki nie kleiły mi się podczas formowania ręce posmarowałam olejem. Z tej ilości wyszło mi 5 dużych bułek.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki maślane na sodzie

Mąkę wymieszać z solą i sodą. Dodać 350 ml maślanki. Ciasto mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.

Następnie wykładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest suche dodać trochę maślanki, a jeśli za mokre około 1-2 łyżki mąki (ja musiałam dodać mąki).

Blachę do pieczenia posmarować oliwą. Z ciasta odkrywamy mniejsze kawałki i formujemy z nich niewielkie bułeczki.

Układamy na blasze w niedużych odstępach od siebie.

Ja dodatkowo tym razem bułki posmarowałam rozbełtanym jajkiem i górę buły wsadziłam do miski z słonecznikiem.

Tak przygotowaną blaszkę z bułkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 220 stopni i piekłam ok.35 minut. Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 200 stopni.

SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 17.01.2019 12:11
Bułeczki ślicznie wyglądają, bardzo ładnie wyrosły. Taki szybki sposób wykonania aż zachęca do ich upieczenia:)
Bożena Matuszczyk 14.01.2019 15:07
Smakowite bułeczki;)
Kasia Pichci 15.01.2019 07:31
Dziękuję
Babeczka35 14.01.2019 13:15
Lubię takie bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak