bułki maślane

bułki maślane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    40 g
  • cukier

    100 g
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • żółtko jajek

    2 szt
  • mleko

    250 g
  • mąka

    500 g
  • miękkie masło

    70 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania bułki maślane

mleko podgrzać, dodać drożdze, cukier, cukier waniliowy i żółtka.wymieszać.dodac resztę składników wg podanej kolejności i wyrobić ciasto.pozostawić do wyrośnięcia na ok 1/2 godziny w ciepłym miejscu. formować bułeczki, nadziewać dowolnym nadzieniem, układać na blaszce. można posmarować białkiem i posypać kruszonką, makiem lub sezamem.na zdjęciu bułeczki z marmoladą posypane sezamem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Kasiax18 28.06.2012 21:40
smaczne
V_kuchareczka 27.06.2012 21:00
super
Pola5 01.10.2011 21:00
Zrobiłam bez nadzienia i też są wyśmienite.
Pola5 07.07.2011 23:23
już nie mogę się doczekać kiedy je zrobię, mniam na śniadanie do mleka.....
Agnik 30.06.2011 21:16
super
Sarenka 08.05.2011 14:15
Drozdzowe buleczk? Juz lece ;P
gosia47-47 15.04.2011 19:26
ładne
pioge7 08.04.2011 17:06
ciekawe
Aniunia773 06.02.2011 19:10
piekne
mehia 05.12.2010 16:15
przepysznie się czyta :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat