Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki kwiatuszki z makiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 20 g
cukier 1 łyżeczka
mleko 300 ml
mąka krupczatka 500 g
sól 1 płaska łyżeczka
masło 80 g
jajko do posmarowania
mak 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki kwiatuszki z makiem

Kroki postępowania

1
Drożdże, cukier, 3 łyżki mleka oraz 1/2 łyżki mąki razem mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam. Dodaję rozczyn, resztę mleka, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Zagniatam ciasto.
Krok 1 - Bułki kwiatuszki z makiem foto
2
Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Siedem kuleczek lekko dociskając łączę ze sobą tworząc kwiatuszka. Przygotowane kwiatuszki układam na blaszce. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułki kwiatuszki z makiem foto
3
Wyrośnięte kwiatuszki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję makiem. Piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Krok 3 - Bułki kwiatuszki z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 26.02.2016 22:36
świetne bułeczki
Jadwiga/Jaga85 26.02.2016 16:39
Piękne są!
Janina 26.02.2016 15:29
Świetne bułeczki:))
Mniam 26.02.2016 10:18
Piękne bułeczki :)
KORAL 25.02.2016 23:08
Dlaczego mąka krupczatka ? O co chodzi ,mają być kruche a nie pulchne ?
Renata9 25.02.2016 22:12
Fajne bułeczki
Wiktoria29 25.02.2016 21:17
świetne bułeczki
Iwusia 25.02.2016 19:56
smakowicie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak