Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki kajzerki na bazie przepisu Fotoviderka.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 400 g typ 450
mąka pszenna 100 g typ 500
drożdże 21 g
mleko 3/4 szklanki letniego mleka
woda letnia 3/4 szklanki
miód prawdziwy 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
jajko 2 sztuki (1 jajko do posmarowania)
masło 50 g
czarny sezam 2 łyżki

Porada

Znalazłam na naszym Portalu przepis na kajzerki Fotoviderka, w smaku bułeczki wyszły bardzo smaczne. Oczywiście niektóre składniki zmieniłam. Dziękuję za ten przepis :-)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki kajzerki na bazie przepisu Fotoviderka.

Kroki postępowania

1
Do garnka wlać letnie mleko, dodać świeże pokruszone drożdże, łyżkę miodu oraz obydwie mąki.
Krok 1 - Bułki kajzerki na bazie przepisu Fotoviderka. foto
2
Wymieszać wszystko łyżką i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułki kajzerki na bazie przepisu Fotoviderka. foto
3
Do osobnej miski wsypać obie mąki.
Krok 3 - Bułki kajzerki na bazie przepisu Fotoviderka. foto
4
Dodać gotowy wyrośnięty zaczyn.
Krok 4 - Bułki kajzerki na bazie przepisu Fotoviderka. foto
5
Wymieszać wszystko łyżką drewnianą.
Krok 5 - Bułki kajzerki na bazie przepisu Fotoviderka. foto
6
Następnie dodać roztopione i ostudzone masło, resztę mąki, jedno całe jajko oraz sól.
Krok 6 - Bułki kajzerki na bazie przepisu Fotoviderka. foto
7
Na końcu dodać wodę i zamieszać, następnie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 7 - Bułki kajzerki na bazie przepisu Fotoviderka. foto
8
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przenieść na stolnicę ( ewentualnie trochę podsypać mąką ).
Krok 8 - Bułki kajzerki na bazie przepisu Fotoviderka. foto
9
Formować małe bułeczki i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić jeszcze chwilę do wyrośnięcia.
Krok 9 - Bułki kajzerki na bazie przepisu Fotoviderka. foto
10
Roztrzepać jajko i posmarować bułki pędzelkiem.
Krok 10 - Bułki kajzerki na bazie przepisu Fotoviderka. foto
11
Posypać bułki czarnym sezamem.
Krok 11 - Bułki kajzerki na bazie przepisu Fotoviderka. foto
12
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec do zrumienienia przez 25 minut.
Krok 12 - Bułki kajzerki na bazie przepisu Fotoviderka. foto
13
Smacznego !
Krok 13 - Bułki kajzerki na bazie przepisu Fotoviderka. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 20.08.2014 19:20
wyszły pyszne :)))
Bernadeta1 18.08.2014 17:11
bardzo apetycznie wyglądają
Triss 18.08.2014 15:52
lubię domowe bułeczki. :)
fotoviderek 18.08.2014 15:16
Upiekły się przepięknie :)
gosia56 18.08.2014 12:59
super bułeczki;)
norweska20 18.08.2014 12:59
smakowity wypiek
Mniam 18.08.2014 11:31
Widziałam te bułeczki i nawet zapisałam do ulubionych :) niestety nie wypróbowałam jeszcze przepisu.
Ali 18.08.2014 11:23
Wygląda smakowicie, muszę spróbować :)
pestka 18.08.2014 11:07
smaczne bułeczki na śniadanie
gosia1988 18.08.2014 11:02
świetne bułeczki
gibli 18.08.2014 09:40
ładne bułeczki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak