Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka tortowa
500 g -
jogurt naturalny
200 g -
drożdże świeże
25 g -
jajko
1 szt -
sól
1 łyżeczka -
miód płynny
1 łyżka -
olej z pestek winogron
2 łyżki -
woda letnia
100 ml
Przepis i sposób przygotowania Bułki jogurtowe.
Mieszać aż zrobi się gładka jednolita masa.
Odstawić na 12 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie mąkę przesiać do miski,dodać sól,rozbełtane jajko,olej ,resztę jogurtu i wyrośnięty zaczyn.
Wszystko wyrobić na gładkie ciasto.
Miskę posmarować olejem włożyć ciasto i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia.Powinno podwoić swoją objętość.
Następnie z ciasta uformować wałek 60 cm.
Lekko spłaszczyć,tak aby miał szerokość 7 cm.
Pociąć na 10 równych części.
Bułeczki poukładać na blaszce wyłożonej papierem i pozostawić do wyrośnięcia na 25 minut.
Piec w 200 stopniach 15 minut.
Są pyszne :-)
Jeśli nie macie miodu,to można dodać cukier :-) Gdy ciasto zbyt mocno się klei podsypujemy mąką :-)![]()
Komentarze (20)
Załaduj więcej komentarzy (10)