Bułki jogurtowe.

Bułki jogurtowe.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    500 g
  • jogurt naturalny

    200 g
  • drożdże świeże

    25 g
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1 łyżeczka
  • miód płynny

    1 łyżka
  • olej z pestek winogron

    2 łyżki
  • woda letnia

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę podgrzać,dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego,miód,cukier i drożdże.
Mieszać aż zrobi się gładka jednolita masa.
Odstawić na 12 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie mąkę przesiać do miski,dodać sól,rozbełtane jajko,olej ,resztę jogurtu i wyrośnięty zaczyn.
Wszystko wyrobić na gładkie ciasto.
Miskę posmarować olejem włożyć ciasto i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia.Powinno podwoić swoją objętość.
Następnie z ciasta uformować wałek 60 cm.
Lekko spłaszczyć,tak aby miał szerokość 7 cm.
Pociąć na 10 równych części.
Bułeczki poukładać na blaszce wyłożonej papierem i pozostawić do wyrośnięcia na 25 minut.
Piec w 200 stopniach 15 minut.
Są pyszne :-)
Kejti
Jeśli nie macie miodu,to można dodać cukier :-) Gdy ciasto zbyt mocno się klei podsypujemy mąką :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 04.12.2014 19:14
super bułeczki
Ela15 18.11.2014 10:15
świetne bułeczki
romanrafal 19.10.2014 10:41
super bułeczki
Bernadeta1 16.10.2014 16:08
jaj zawsze wyglądają bardzo smacznie
DorotaZ 10.10.2014 18:20
Koniecznie muszę wypróbować
adelajda 10.10.2014 16:54
Pyszne bułeczki :)
Maria 70 10.10.2014 14:50
Smaczne bułeczki.
Futka 10.10.2014 12:24
wspaniałe bułeczki :)
Wiktoria29 10.10.2014 09:08
świetne bułeczki
iziona 10.10.2014 08:58
Cudowne są te bułeczki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat