Bułki jogurtowe

Bułki jogurtowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kilogram
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże świeże

    14 gram
  • jogurt grecki

    200 gram
  • mleko

    1/2 szklanka
  • jajko

    1 sztuk
  • masło

    50 gram
  • sól

    0,5 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z drożdży zrobić rozczyn, gdy zacznie rosnąć, dodać do pozostałych składników i zagnieść ciasto (można użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego). Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków, a z nich uformować bułeczki. Kłaść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C, przez 18-20 minut. Studzić na kratce kuchennej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jordi 02.09.2013 08:49
bardzo ciekawy i przydatny przepis
anemon 19.07.2013 06:20
Dziękuję za miłe słowa.
junox 18.07.2013 23:04
bardzo pyszne
alaaa 20.04.2013 21:28
wyrosły idealnie
caralajna 23.08.2012 09:41
wspaniałe
Agiatis 02.02.2012 19:20
Z jogurtem, brzmi ciekawie:) do wypróbowania:)
anulka69 21.12.2011 08:54
muszą być pyszne
Grazyna0211 07.12.2011 11:30
pyszne świeżutkie bułeczki
Dorota59 15.10.2011 21:39
ładnie wyrośnięte
Izabela/bella81 06.10.2011 07:58
haha, mi się w nocy śniły te bułeczki ;P

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat