Bułki gruboskórne

Bułki gruboskórne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    700 g
  • sól

    3/4 łyżki
  • masło

    25 g
  • drożdże

    25 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mleko ciepłe

    150 ml
  • siemię lniane

    3 łyżki
  • woda

    300 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułki gruboskórne foto
W misce wymieszać mąkę i masło. Drożdże i cukier wymieszać w wodzie i wlać do miski. Następnie w reszcie wody wymieszać sól. Wlać resztę wody, mleko i siemieniem lniane do miski i wyrobić.
Miseczkę z ciastem pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1h.
Po wyrośnięciu ciasto odgazować - uderzyć pięścią.
Krok 2 - Bułki gruboskórne foto
Uformować płaskie kulki i pozostawić na ok. 1 h do wyrośnięcia. Każdą bułeczkę przeciąć wzdłuż nożem.
Krok 3 - Bułki gruboskórne foto
Bułeczki piec w piekarniku w 220 st. C po 5 min zmniejszyć temperaturę do 200 i piec 15 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
babi17 08.04.2013 11:30
extra bułeczki , domowe zawsze naj
SmacznaPyza 05.03.2013 11:22
bardzo apetyczne bułeczki, lubię domowe pieczywo
Karolcia12 05.03.2013 09:00
co za cuda
iziona 05.03.2013 08:32
Wspaniałe bułeczki, ale bym taka teraz zjadła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat