Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki greckie Tiropsomo

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 600 g
sól 2 łyzeczki
drożdże suche 14 g
woda letnia 10 łyżek
miód 2 łyżki
oliwa 8 łyżek
mleko ciepłe 240 ml
ser sałatkowy 200 g

Do posmarowania

masło 1 łyżka
żółtko jajek 1 szt
woda 1 łyżka
sezam

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki greckie Tiropsomo

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzać dodać suszone drożdże, łyżeczkę cukru wymieszać i odłożyć do poruszania się drożdży. Mąkę przesiać przez sitko dodać sól, miód, oliwę z oliwek zaczyn drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych (hak) wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto wyjąć z misy miksera. Misę wysmarować olejem włożyć ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Krok 1 - Bułki greckie Tiropsomo  foto
2
Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 8 części.
Krok 2 - Bułki greckie Tiropsomo  foto
3
Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3mm. Na cieście rozłożyć po kilkanaście kosteczek sera zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek.
Krok 3 - Bułki greckie Tiropsomo  foto
4
Wałek zwinąć na kształt ślimaka i ułożyć na blasze wyłożonej mata silikonową.
Krok 4 - Bułki greckie Tiropsomo  foto
5
Bułki lekko posmarować roztopionym masłem, przykryć folią i odstawić do ponownego wyrastania. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośnięte bułki przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem.
Krok 5 - Bułki greckie Tiropsomo  foto
6
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia. Po wyjęciu bułki ostudzić na kratce.
Krok 6 - Bułki greckie Tiropsomo  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena Rysińska 13.02.2015 06:55
Podobne bułeczki jadłam na wakacjach. W Egipcie :)
Krewa007 17.01.2015 20:26
Super takie bułki:)
ben-ka 06.01.2015 09:50
Z apetytem bym zjadła.
Lucan 20.10.2014 21:15
Podrzucę przepis mojej lubej, może ją zainspiruje ;P bo chętnie bym spróbował :)
barbara11561 31.08.2014 16:58
wygladaję przesmacznie:)
Ada-Gaba 08.08.2014 19:59
najlepsze domowe
wyattearp 06.08.2014 08:36
apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak