Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki grahamki

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka tortowa 320 gram
mąka pszenna typ 1850 100 gram
drożdże świeże 25 gram
woda letnia 250 mililitr
cukier 1 łyżeczka
masło miękkie 4 łyżka
otręby owsiane 4 łyżka
sól 1,5 łyżeczka

PONADTO

mleko do posmarowania
otręby owsiane do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki grahamki

Kroki postępowania

1
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem, dwiema łyżkami letniej wody i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.

Obie mąki wymieszać z otrębami i solą, dodać miękkie masło, wlać wyrośnięte drożdże i resztę ciepłej wody.
Krok 1 - Bułki grahamki foto
2
Wyrobić gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.
Krok 2 - Bułki grahamki foto
3
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Krok 3 - Bułki grahamki foto
4
Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 równych części i uformować bułeczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakryć ściereczka i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 4 - Bułki grahamki foto
5
Posmarować mlekiem i obsypać otrębami. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut. Studzić na kratce kuchennej.


*zrobiłam na podstawie przepisu @domiwkuchni znalezionym na jednym z portali kulinarnych, tutaj podaję z moimi zmianami
Krok 5 - Bułki grahamki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 27.08.2014 15:17
super bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak