Przepis i sposób przygotowania na: Bułki - gniazdka
1 kg mąki pszennej
75 g drożdży
1 żółtko
75 g margaryny Kasia
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżka cukru
1 szk letniej wody
1 szk letniego mleka
Nadzienie:
600 g mięsa wieprzowego
2 cebule
3 ząbki czosnku
4 łyżki bułki tartej
2 jajka
1 łyżeczka soli
3 szczypty pieprzu
100 ml wody
300 g mozzarelli w bloku
płatki chili do posypania
białko do smarowania
Drożdże rozrobić z cukrem, dodać sól, stopioną i przestudzoną Kasię, wodę, mleko, pieprz cayenne, żółtko, wodę i mąkę.
Lekko wszystko połączyć drewnianą łyżką, następnie wyrobić ciasto i odstawić je do wyrośnięcia.
W międzyczasie mięso zmielić, cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
Do mięsa dodać bułkę tartą, jajka, wodę oraz sól i pieprz i wymieszać masę mięsną.
Z mięsa uformować kulki ( mi wyszło 15 kulek ).
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, rozwałkować na grubość około 1,5 - 2 cm.
Wycinać kółka średnicy około 10 cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Na środku każdego krążka kłaść po jednej kulce farszu, lekko wciskając w ciasto.
Następnie mozzarellę pokroić na 15 kostek i każdą z nich wcisnąć na środek farszu.
Na koniec posmarować gniazdka rozmąconym białkiem i posypać płatkami chili.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni na środkowym poziomie przez 30 minut.