Bułki fantazyjne - 4 szt

Bułki fantazyjne - 4 szt

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biga

  • mąka pszenna

    200 g
  • woda

    100 ml
  • drodże,

    4 g świeże

Pozostałe

  • mąka pszenna

    50 g
  • woda

    30 ml
  • sól

    3 g
  • cukier

    2 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułki fantazyjne - 4 szt  foto
Odmierzyć składniki na bigę, można odpowiednio zwiększyć ilość w razie potrzeby innej niż podana ilości bułek, stosując proporcje mąka 100%-woda-50%-drożdże 2% potrzebnych składników;
Krok 2 - Bułki fantazyjne - 4 szt  foto
Odmierzone składniki wyrobić krótko do połączenia, przykryć folią spożywczą i odstawić na 18-24h (temp. pokojowa);
Krok 3 - Bułki fantazyjne - 4 szt  foto
Na drugi dzień połączyć bigę z resztą składników, które służą do dokarmienia drożdzy (jest ich niewiele,ale tak ma być);
Krok 4 - Bułki fantazyjne - 4 szt  foto
Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do odpoczynku 15 minut;
Krok 5 - Bułki fantazyjne - 4 szt  foto
Po tym czasie podzielić ciasto na równe porcje po 100 g.
Krok 6 - Bułki fantazyjne - 4 szt  foto
Każdy kawałek ciasta rozwałkować cienko, złożyć na 3 (jak ciasto francuskie- 1/3 brzegu górnego do środka, 1/3 dolnego brzegu do środka,przekręcić o 90 stopni);
Krok 7 - Bułki fantazyjne - 4 szt  foto
Ponownie rozwałkować ciasto i tym razem zwinąć w rulonik.
Krok 8 - Bułki fantazyjne - 4 szt  foto
Tak uformowane ciasto,przykryć folią spożywczą i pozostawić 40 minut do wyrośnięcia;
Krok 9 - Bułki fantazyjne - 4 szt  foto
Po 40 minutach ponacinać głęboko (do 3/4 grubości ciasta) dekoracje np. koło środkowe korkiem i poprzeczne wcięcia nożem) -patrz foto
Krok 10 - Bułki fantazyjne - 4 szt  foto
Przełożyć bułki do formy, przykryć folią spożywczą i zostawić ponownie do wyrośnięcia 40 min.
Krok 11 - Bułki fantazyjne - 4 szt  foto
Piekarnik rozgrzać do 240 -250 stopni, naparować wrzucając kilka kostek lodu i pryskając wodą ścianki, wstawić bułki i przez pierwsze 5 minut, otwierać co minutę piekarnik i parować spryskując ścianki i bułki, wszystko to ma służyć uzyskaniu chrupiącej skórki. Po tym czasie zmniejszyc temperaturę do 210- 200 i piec jeszcze 10-15 minut. Temperatury podaje orientacyjnie,gdyz piekarniki są różne, jedne grzeją bardzo mocno inne nie, dla jednych 250 będzie wystarczająco, inne przy tej temp. spalą bułki, dlatego dostosujcie się do Waszego piekarnika. Studzić na kratce.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

komentator

13.09.2016 18:07
troche to bez sensu piec 4 bułki i nagrzewać cały wielki piekarnik

Kejti

28.04.2014 15:25
Fantastyczna fantazja :-)

wyattearp

28.04.2014 13:51
wyglądają -bosko !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Christopher

27.04.2014 20:54
Smaczna ta fantazja.

Bernadeta1

27.04.2014 19:31
super takie bułeczki na śniadanie

Czyki

27.04.2014 18:55
Wyglądają na cudowne w smaku :)

2milutka

27.04.2014 18:51
ale musiały byc pyszne mniam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat