Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki drożdźowe z marmoladą

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże świeże 5 dag
mąka pszenna 1 łyzka
cukier 1 łyżka
mleko 1 szklanka

Ciasto

mąka 500 g
cukier 0,5 szklanki
margaryna 75 g
jaja 2 sztuki
sól

Dodatkowo

marmolada
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki drożdźowe z marmoladą

Kroki postępowania

1
Rozczyn:
W szklance cieplego ale nie gorącego mleka rozpuszczamy drozdze, mąkęoraz cukier. Odstawiamy aby podrosły.
Krok 1 - Bułki drożdźowe z marmoladą foto
2
Do miski wsypujemy mąkę,dodajemy rozpuszczoną margarynę, rozbełtane jaja z cukrem, rozczyn oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto dosypując mąki by ciasto ostatecznie nie kleiło się do rak. Odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objętości ok 15-20 min.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice i rozwałkowujemy tak by było dłuższe niż wyższe- jak na zdjęciu.
Krok 2 - Bułki drożdźowe z marmoladą foto
3
Na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy marmoladę, pozostawiając górna krawędź nie posmarowaną.
Krok 3 - Bułki drożdźowe z marmoladą foto
4
Rolujemy ciasto od dołu do góry zlepiając w miejscu gdzie nie posmarowaliśmy marmolada.
Krok 4 - Bułki drożdźowe z marmoladą foto
5
Dzielimy ciasto na mniejsze kwadraciki wg uznania. Na środku każdego robimy ślad dociskając lekko nożem.
Krok 5 - Bułki drożdźowe z marmoladą foto
6
Kwadraty wykładamy na blaszkę,smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 180*C do zrumienienia.

Smacznego :)
Krok 6 - Bułki drożdźowe z marmoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aga3103 24.03.2017 19:54
Bardzo lubię takie bułeczki :)
RenataZ-et 24.03.2017 13:47
super słodkie bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak