Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki drożdżowe z jagodami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 0.5 szklanki
drożdże 3 dkg
cukier 3/4 szklanki
jaja 2 szt
margaryna 7 dkg
mąka 3 szklanki
cukier waniliowy opakowanie
jagody
DODATKOWO:
jajko szt
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki drożdżowe z jagodami

Margarynę rozpuszczamy kiedy przestygnie wlewamy ku wysypanej na stolnicy mące,dodajemy cukier,cukier waniliowy i jaja. Mleko podgrzewamy,do ciepłego dajemy drożdże. Łączymy wszystkie składniki ciasta i zagniatamy w jedną kule. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie wałkujemy je i głęboką miseczką wykrawamy kółka. Na środku każdego z nich kładziemy po dwie łyżki jagód. Zlepiamy bułeczki kładąc zlepioną stroną od dołu na blaszce. Dajemy bułeczki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy podrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie cukrem. Pieczemy do złotego koloru w 180 stopniach.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 15.07.2013 07:28
świetne bułeczki
mysza75 09.01.2013 12:58
To musi byc pyszne ta bułka z jagodami:-)
jozefinach 17.12.2012 11:27
Piękne.
Beata23 16.12.2012 11:43
super
Ada-Gaba 01.12.2012 11:36
bardzo lubię
Renata22 21.11.2012 21:19
ładne te Twoje bułeczki!
Kate131 15.11.2012 09:21
uwielbiam
Bernadeta1 12.11.2012 11:00
super takie bułeczki
malaczarna23 09.11.2012 17:18
pyszne drożdżóweczki
iziona 07.11.2012 21:39
Uwielbiam takie jeszcze gorące :)
Mati3 07.11.2012 17:18
mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak