Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki drożdżowe kukurydziane z jabłkami.

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kukurydziana 500 g
drożdże 50 g
cukier 4 łyżka
mleko ciepłe 200 ml
jaja 1 szt
masło 60 g
jabłka prażone 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki drożdżowe kukurydziane z jabłkami.

Drożdże połączyć z cukrem i mlekiem. Odstawić i zaczekać, aż zaczną się pienić.
Masło roztopić i wystudzić.
Do drożdży z mlekiem dodać jajko i mąkę. Dobrze wyrobić- mąką kukurydziana nie ułatwia :). Dodać małym strumyczkiem masło, cały czas wyrabiając. Odstawić do wyrośnięcia ciasto na około 1,5 godziny.
Po tym czasie zagnieść ponownie i formować płaskie placki. Do każdego placka nakładać jabłka i zlepiać.
Gotowe bułeczki włożyć na blachę i odstawić na 30 minut. Piec w 180 stopniach około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 05.07.2013 10:58
napewno pyszne
adelajda 13.06.2013 07:12
takich jeszcze nie robiłam
Pietruszka 30.04.2013 21:10
ładnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak