Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułki drożdżowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
drożdże 25 g
mleko pół szklanki
cukier pół szklanki
margaryna 100 g
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
śmietana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: bułki drożdżowe

Drożdże rozpuscić w letnim mleku, razem z cukrem. Wlać do miski z mąką, wymieszać. Wbić 1 jajko i dodać jeszcze 2 żółtka. Dodać również śmietanę i margarynę. Dokładnie wyrobić ciasto. Oprószyć mąką i ostawić na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Formujemy bułki, układamy na blasze, odstawiamy na 15 minut nakryte czysta suchą ściereczką, żeby się... "napuszyły". Pieczemy ok 15 minut w 150 st z włączonym termoobiegiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 16.04.2013 14:44
domowe pyszności
dodi 16.04.2013 14:23
drożdźowe najlepsze
Beatris 16.04.2013 13:03
Bardzo lubię domowe bułeczki. Przepyszne.
msmors 16.04.2013 13:00
pyszne bułeczki
jasiek 16.04.2013 13:00
ale smakowite
Janina 16.04.2013 13:00
Bardzo smaczne bo swojskie
leonowie 16.04.2013 12:53
idealne na śniadanie:)
iwi 16.04.2013 12:49
Uwielbiam takie bułeczki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak