Bułki do Hamburgerów

Bułki do Hamburgerów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • woda

    3/4 szkl
  • mleko w proszku

    1/3 szkl
  • masło

    2 łyżki
  • cukier

    1,5 łyżki
  • sól

    3/4 łyżeczki
  • drożdże suche

    4 g
  • jajko

    1
  • mąka pszenna

    2,5 szkl

Dodatkowo

  • żółtko jajek

    1
  • mleko

    1 łyżka
  • sezam

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko rozpuszczamy w wodzie, dodajemy płynne masło, cukier i wszystko razem mieszamy. Do pozostałych składników dodajemy drożdże, ponownie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
Dodajemy jajko, 2 szklanki mąki i sól. Zagniatamy ciasto, powoli dodając pozostałą mąkę. Ciasto powinno być dość elastyczne, ale nie powinno się lepić. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na bułki, które po uformowaniu w kulkę należy spłaszczyć ręką. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową. Blachę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200ºC. Bułki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Bułki można posypać sezamem.
Bułki pieczemy przez 12 - 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
myszka6 18.11.2015 11:30
Wyglądają apetycznie
Motorek 16.11.2015 11:30
Super bułeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat