Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki do Hamburgerów

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

woda 3/4 szkl
mleko w proszku 1/3 szkl
masło 2 łyżki
cukier 1,5 łyżki
sól 3/4 łyżeczki
drożdże suche 4 g
jajko 1
mąka pszenna 2,5 szkl

Dodatkowo

żółtko jajek 1
mleko 1 łyżka
sezam do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki do Hamburgerów

Mleko rozpuszczamy w wodzie, dodajemy płynne masło, cukier i wszystko razem mieszamy. Do pozostałych składników dodajemy drożdże, ponownie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
Dodajemy jajko, 2 szklanki mąki i sól. Zagniatamy ciasto, powoli dodając pozostałą mąkę. Ciasto powinno być dość elastyczne, ale nie powinno się lepić. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na bułki, które po uformowaniu w kulkę należy spłaszczyć ręką. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową. Blachę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200ºC. Bułki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Bułki można posypać sezamem.
Bułki pieczemy przez 12 - 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

myszka6 18.11.2015 11:30
Wyglądają apetycznie
Motorek 16.11.2015 11:30
Super bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak