Przepis i sposób przygotowania na: Bułki do Hamburgerów
Dodajemy jajko, 2 szklanki mąki i sól. Zagniatamy ciasto, powoli dodając pozostałą mąkę. Ciasto powinno być dość elastyczne, ale nie powinno się lepić. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na bułki, które po uformowaniu w kulkę należy spłaszczyć ręką. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową. Blachę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200ºC. Bułki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Bułki można posypać sezamem.
Bułki pieczemy przez 12 - 15 minut.