Bułki do burgerów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    550 g
  • drożdże świeże

    25 g
  • olej

    3 łyżki
  • mleko

    250 ml
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 szt
  • woda ciepła

    65 ml
  • mleko

    do posmarowania
  • sezam

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miseczki kruszymy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru, wlewamy ciepłą wodę. Całość dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (nie gorące).
Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier oraz wlewamy olej. Zaczynamy miksować (hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych). Możemy robić to też ręcznie. Wlewamy drożdże oraz mleko. Wyrabiamy przez kilka minut (ciasto musi być zwarte). Dłońmi formujemy kulę i odstawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia (na 30 minut). Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzamy w nie dłonią). Formujemy długi wałek i dzielimy na 7 równych części. Z każdej części robimy okrągłą bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykrywamy na 30 minut. Po tym czasie każdą bułkę smarujemy mlekiem i obsypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 20-25 minut (funkcja góra-dół). Studzimy na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 15.09.2017 17:50
No i właśnie odstawiłam ciasto do wyrastania ... coś za mną chodziło i pomyślałam, że będą domowe hamburgery :)
jejkuchnia 15.09.2017 10:07
Fajne, już od x czasu planuję zrobić takie domowe hamburgery, ale jakoś nie wychodzi. :D :P
Habibi 15.09.2017 09:25
Wspaniałe bułeczki, aż chce się urwać kawałek :) U mnie właśnie piecze się chlebek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat