Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki do burgerów

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 550 g
drożdże świeże 25 g
olej 3 łyżki
mleko 250 ml
cukier 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
jajko 1 szt
woda ciepła 65 ml
mleko do posmarowania
sezam do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki do burgerów

Do miseczki kruszymy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru, wlewamy ciepłą wodę. Całość dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (nie gorące).
Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier oraz wlewamy olej. Zaczynamy miksować (hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych). Możemy robić to też ręcznie. Wlewamy drożdże, mleko oraz wbijamy jajko. Wyrabiamy przez kilka minut (ciasto musi być zwarte). Dłońmi formujemy kulę i odstawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia (na 30 minut). Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzamy w nie dłonią). Formujemy długi wałek i dzielimy na 7 równych części. Z każdej części robimy okrągłą bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykrywamy na 30 minut. Po tym czasie każdą bułkę smarujemy mlekiem i obsypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 20-25 minut (funkcja góra-dół). Studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 15.09.2017 17:50
No i właśnie odstawiłam ciasto do wyrastania ... coś za mną chodziło i pomyślałam, że będą domowe hamburgery :)
jejkuchnia 15.09.2017 10:07
Fajne, już od x czasu planuję zrobić takie domowe hamburgery, ale jakoś nie wychodzi. :D :P
Habibi 15.09.2017 09:25
Wspaniałe bułeczki, aż chce się urwać kawałek :) U mnie właśnie piecze się chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak