Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciabatta żytnia

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Prosty pomysł na pyszne pszenno-żytnie bułki ciabatty. Są mięciutkie i puszyste w środku. 

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
mąka żytnia 1.33 szklanki
drożdże 2,5 gram
oliwa 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
woda 450-500 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciabatta żytnia

Kroki postępowania

1

Drożdże kruszymy do miski.

Wodę razem z oliwą podgrzewamy do 37 stopni. Polewamy nią drożdże. Mieszamy.

Dodajemy 1,5 szklanki mąki pszennej oraz mąkę żytnią.

Wsypujemy sól, wyrabiamy ciasto.

Krok 1 - Ciabatta żytnia foto
2

Gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy urośnie, dosypujemy resztę mąki, wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie rzadkie dosypujemy trochę mąki, ale nie za dużo.

Krok 2 - Ciabatta żytnia foto
3

Ciasto dzielimy na około 8-10 kawałków, formujemy kwadraty, wkładamy do posmarowanej blaszki, przykrywamy i odstawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku w 225 stopniach.

Krok 3 - Ciabatta żytnia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 22.09.2013 06:25
wspaniałe bułeczki:) uwielbiam takie
Lis 22.09.2013 01:20
Lubię takie bułeczki:)
sylwia_mc 21.09.2013 21:31
Świetne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak