Przepis i sposób przygotowania na: Ciabatta żytnia
Kroki postępowania
Drożdże kruszymy do miski.
Wodę razem z oliwą podgrzewamy do 37 stopni. Polewamy nią drożdże. Mieszamy.
Dodajemy 1,5 szklanki mąki pszennej oraz mąkę żytnią.
Wsypujemy sól, wyrabiamy ciasto.
Gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy urośnie, dosypujemy resztę mąki, wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie rzadkie dosypujemy trochę mąki, ale nie za dużo.
Ciasto dzielimy na około 8-10 kawałków, formujemy kwadraty, wkładamy do posmarowanej blaszki, przykrywamy i odstawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku w 225 stopniach.