Bułki cebulowe z pieczarkami

Bułki cebulowe z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na bułki

  • mąka pszenna typ 650

    250 g
  • mąka pszenna typ 450

    150 g
  • drożdże suche

    8 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • woda ciepła

    300 ml

Składniki na pieczarki

  • pieczarki

    150 g
  • cebula

    1-2 szt
  • czarny pieprz mielony Prymat

  • sól do smaku

  • majeranek

    1 łyżka

Dodatkowo

  • olej

    1 łyżka
  • żółtko jaja

    1 szt
  • mleko

    1-2 łyżki
  • płatki migdałowe

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułki cebulowe z pieczarkami foto
Przygotowanie pieczarek:
Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula lekko się zeszkli dodajemy drobno pokrojone pieczarki i smażymy aż pieczarki się zarumienią. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Ostawiamy do wystygnięcia.
Krok 2 - Bułki cebulowe z pieczarkami foto
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy na koniec dodajemy ciepłą wodę i oliwę i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie gładkie (po ok. 10 minutach zagniatania) dodajemy zimne pieczarki z cebulą i zagniatamy aż składniki się połączą.
Krok 3 - Bułki cebulowe z pieczarkami foto
Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Krok 4 - Bułki cebulowe z pieczarkami foto
Po tym czasie dzielimy ciasto na ok. 12-14 części, z każdej formujemy okrągłe bułeczki, które układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 5 - Bułki cebulowe z pieczarkami foto
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem połączonym z odrobiną mleka i posypujemy migdałami w płatkach. Pieczemy ok. 20 minut.

Bułki studzimy na kratce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iziona

03.04.2016 19:22
Zdjęcia jak zawsze powalają na kolana :)

jagoda5913

03.04.2016 13:38
piękne bułeczki

Ola1984

03.04.2016 09:56
Mniam :) Przepyszne bułeczki.

w mojej kuchni

03.04.2016 07:15
smaczne te bułki

Kolorowa

02.04.2016 22:12
fajny przepis ;)

Iwusia

02.04.2016 22:09
pięknie się prezentują a jak wspaniale są nadziane

ice cubes

02.04.2016 21:15
Ciekawy przepis :)

bertpvd

02.04.2016 20:59
pyszne bułeczki ! ;)

noninka77

02.04.2016 20:46
Piękne zdjęcia :)

Barbara13

02.04.2016 20:32
Rewelacyjne bułeczki i rewelacyjne zdjęcia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat