Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka wrocławska

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 g
mleko 2% 160 ml
woda 220-240 ml
drożdże świeże 20 g
cukier 2 łyżeczki
olej 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka wrocławska

Drożdże przekładamy miski i zasypujemy cukrem. Mieszamy, a następnie kilka łyżek letniego mleka i odstawiamy na 10 min.

Do miski przesiewamy mąkę ze szczyptę soli. Do mąki wlewamy zaczyn i dodajemy mleko z wodą. Ciasto zagniatamy, aż będzie elastyczne. Na koniec dodajemy 3 łyżki oleju i dalej wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, wierzch smarujemy pozostałą łyżką oleju, a miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60-90 min.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część formujemy na kształt podłużnej bułki i układamy na blaszce wysypanej delikatnie mąką. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40-50 minut.

Na dno piekarnika wkładamy niewielkie naczynie żaroodporne z zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni. Bułki przed pieczeniem delikatnie nacinamy ostrym nożem i smarujemy niewielką ilością wody. Bułki pieczemy przez 10 minut w temperaturze 230 C, następnie temperaturę obniżamy do 210 stopni i pieczemy kolejne 20-30 minut, aż nabiorą złotego koloru. Bułki studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dom-agi 14.10.2015 16:04
Uwielbiam!
iziona 14.10.2015 14:55
Widzę, ze u ciebie przepysznie wygladają te wypieki :)
Futka 14.10.2015 10:53
Świetne i bardzo smakowite bułeczki :)
gosia56 14.10.2015 10:47
super wypiek
Aleksandra/Olcia 14.10.2015 10:39
jak malowana !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak