Bułka wrocławska

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 650

    600 gram
  • ciepłe mleko

    3/4 szklanki
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Do posmarowania:

  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże świeże

    16 gram
  • woda

    200 (ciepła)
  • woda

    1/4 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułka wrocławska foto
Do niewielkiej miseczki wkładam drożdże posypane łyżeczką cukru. Gdy drożdże będą płynne, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłego mleka. Odstawiam do podrośnięcia. Gdy drożdże będą gotowe, łączę je z pozostałymi składnikami i wyrabiam robotem, początkowo na wolnych obrotach, a następnie na najwyższych. Długo i dokładnie wyrobione ciasto odstawiam w misce przykrytej folią spożywczą na ok. 90 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułka wrocławska foto
Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie, a następnie dzielę na dwie części i formuję 2 bułki.
Krok 3 - Bułka wrocławska foto
Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki nacinam ostrym nożem i smaruję je letnią wodą z cukrem.
Krok 4 - Bułka wrocławska foto
Na dno nagrzanego go temperatury 230°C piekarnika wlewam pół szklanki wody, następnie wkładam blaszkę z bułkami. Piekę 10 minut w temperaturze 230°C, następnie obniżam ją do 210°C i piekę jeszcze 20-25 minut. Upieczone, jeszcze gorące bułki smaruję wodą i wstawiam do wyłączonego piekarnika na 3 minuty. Następnie wyjmuję i przekładam na kratkę kuchenną do przestygnięcia.
*przepis pochodzi z bloga pracownia wypieków, tutaj podaję swoją nieznacznie zmienioną wersję.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 23.08.2014 08:52
Aż ślinka cieknie.
anemon 28.02.2014 22:43
W taki razie czekam na wyniki Twoich kulinarnych poczynań.
Przepisy Joanny 25.02.2014 21:08
wygląda tak kusząco, że chyba też upiekę
Alex_M 13.12.2013 10:08
pięknie wygląda!! :)
anemon 30.09.2013 21:12
Dziękuję bardzo, nie mam pojęcia od czego to zależy, ale ta bułka zawsze trzyma kształt. Piekłam kiedyś z innego przepisu i też wyszła mi taka rozpłaszczona.
Habibi 30.09.2013 11:04
Domowa bułeczka wrocławska jest przepyszna :) Dawno nie piekłam... No i kształt wyszedł Ci super - moja niestety zazwyczaj jakoś na boki mi się rozpływa ;)
Danka 12.09.2013 21:03
pyszny pomysł na śniadanie
anemon 06.08.2013 11:08
Świetnie, to jest nas już dwie, które znamy smak tych bułek.
czekoladka_m 05.08.2013 21:30
ja też robię baaaardzo podobną;) Jest pyszna!!
misia53 21.07.2013 11:38
bułeczki twoje są zawsze extra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat