Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka kukurydziana

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kukurydziana 210 gram
mąka pszenna typ 750 600 gram
mąka pszenna typ 450 800 gram
mleko 350 ml
śmietana 30% 100 ml
woda 600 ml
drożdże 5 dag
cukier 1 łyżka
sól 2 łyżki
oliwa 3 łyżki
kukurydza 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka kukurydziana

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzać i wymieszać ze śmietaną, następnie dodać drożdże z cukrem, wymieszać i odstawić na kilka minut. Mąki wymieszać razem, dodać sól, wlać wodę, oliwę i drożdże. Ciasto dokładnie wymieszać ( najmniej 5 minut) ja robię wszystko robotem z końcówką haka, na koniec dodać odsączone z zalewy ziarna kukurydzy i delikatnie wymieszać. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bułka kukurydziana foto
2
Dwie długie formy keksowe wysmarować dokładnie masłem i wysypać otrębami,
Krok 2 - Bułka kukurydziana foto
3
następnie przełożyć ciasto po wierzchu posmarować wodą i posypać otrębami, odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w temp. 200st około 45 minut, najlepiej smakuje z samym masłem.
Krok 3 - Bułka kukurydziana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 25.06.2017 20:08
znakomity przepis
IKrakowianka 25.06.2017 17:34
ciekawy przepis
Aleksandra/Olcia 25.06.2017 17:05
pycha pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak