Bułka kukurydziana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka kukurydziana

    210 gram
  • mąka pszenna typ 750

    600 gram
  • mąka pszenna typ 450

    800 gram
  • mleko

    350 ml
  • śmietana 30%

    100 ml
  • woda

    600 ml
  • drożdże

    5 dag
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    2 łyżki
  • oliwa

    3 łyżki
  • kukurydza

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułka kukurydziana foto
Mleko podgrzać i wymieszać ze śmietaną, następnie dodać drożdże z cukrem, wymieszać i odstawić na kilka minut. Mąki wymieszać razem, dodać sól, wlać wodę, oliwę i drożdże. Ciasto dokładnie wymieszać ( najmniej 5 minut) ja robię wszystko robotem z końcówką haka, na koniec dodać odsączone z zalewy ziarna kukurydzy i delikatnie wymieszać. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułka kukurydziana foto
Dwie długie formy keksowe wysmarować dokładnie masłem i wysypać otrębami,
Krok 3 - Bułka kukurydziana foto
następnie przełożyć ciasto po wierzchu posmarować wodą i posypać otrębami, odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w temp. 200st około 45 minut, najlepiej smakuje z samym masłem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 25.06.2017 20:08
znakomity przepis
IKrakowianka 25.06.2017 17:34
ciekawy przepis
Aleksandra/Olcia 25.06.2017 17:05
pycha pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat