Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka hamburgerowa + mini fishburgery

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 kubki
jajko 2 średnie
masło 2 łyżki roztopionego
mleko 2/3 kubka ciepłego
mleko w proszku 2 łyżki
cukier 1,5 łyżki
sól 3/4 łyżeczki
drożdże 15 g
DODATKOWO:
łosoś 1 puszka w oleju
jajko 1 średnie
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżeczki czubate
cebula 0,5 małej
oliwa 1 łyżeczka
majonez
sałata
cebulka
ogórek
ketchup pikantny 1 łyżka
musztarda 1 łyżka
sezam
ser gouda 1 (tarty)
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka hamburgerowa + mini fishburgery

Kroki postępowania

1
Ciepłe mleko, łyżkę mąki, drożdże i cukier wymieszać dokładnie w miseczce. Odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.

Po tym czasie dodać resztę mąki, 1 jajko, sól, roztopione masło, mleko w proszku. Dobrze razem ugnieść, następnie odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 1 - Bułka hamburgerowa + mini fishburgery foto
2
Jak ciasto podwoi swoją objętość odrywać po kawałku i robić małe bułeczki, kłaść je na papierze do pieczenia położonym na blaszce. Następnie, odstawić na 30 min do lekkiego podrośnięcia, wszystkie bułeczki spłaszczyć, z wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

Piec w 200 stopniach 12 minut.
Krok 2 - Bułka hamburgerowa + mini fishburgery foto
3
Z łososia odlać olej, przełożyć do miseczki i wymieszać z jajkiem, startym serem i bułką tartą.
Krok 3 - Bułka hamburgerowa + mini fishburgery foto
4
Na patelni na oliwie z oliwek zarumienić cebulkę pokrojoną w kostkę.
Krok 4 - Bułka hamburgerowa + mini fishburgery foto
5
Dodać cebulkę do łososia, dodać do smaku soli, pieprzu i papryki słodkiej. Wymieszać razem, następnie uformować małe kotleciki.
Krok 5 - Bułka hamburgerowa + mini fishburgery foto
6
Położyć je na papierze do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 15 min.
Krok 6 - Bułka hamburgerowa + mini fishburgery foto
7
Bułeczki przekroić na pół. Jedną połówkę posmarować majonezem, drugą ketchapem wymieszanym z musztardą. Do środka włożyć po kawałku sałaty, kotlecika, ogórka i złączyć wykałaczką.
Krok 7 - Bułka hamburgerowa + mini fishburgery foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 21.07.2014 09:12
przepis warty wypróbowania!
caralajna 20.07.2014 13:49
świetnie wyglądają
gacopierz23 23.06.2014 16:35
warto wypróbować
Smaczna_B 28.04.2014 18:51
fajny pomysł
Kuchenka 11.03.2014 13:54
rewelacyjne !!!
Renata22 10.03.2014 17:17
cos wspaniałego!
Kejti 05.03.2014 19:12
Znakomity pomysł :-)
lara 05.03.2014 15:13
fajne przekąski
wwwiolka 05.03.2014 14:59
Świetne są.
Łucja 05.03.2014 14:28
Świetny pomysł! Smaczne maleństwa na jeden gryz!
Olga_SK 05.03.2014 13:52
Boskie! Idealne na imprezę :D
Magula 05.03.2014 13:01
Mniam poproszę jednego
Anna20 05.03.2014 12:14
super wygladają :)
adelajda 05.03.2014 12:13
pyszne miniaturki :)
kasiaw 05.03.2014 12:04
znakomicie wyglądają
brioszka 05.03.2014 12:02
pyszności! wyglądają mega apetycznie! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak