Bułka drożdżowa z rodzynkami

Bułka drożdżowa z rodzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 650

    1/2 kg
  • cukier kryształ

    2/3 szkl.
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • masło

    60-70 g
  • żółtko jajek

    2
  • jajko

    duże
  • mleko ciepłe

    300-350 ml
  • drożdże świeże

    50 g
  • rodzynki

    75 g
  • esencja waniliowa

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułka drożdżowa z rodzynkami foto
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru do uzyskania płynnej konsystencji, wymieszać z łyżeczką mąki.
Krok 2 - Bułka drożdżowa z rodzynkami foto
Stopić masło i odstawić do ostygnięcia.
Krok 3 - Bułka drożdżowa z rodzynkami foto
Mąkę dokładnie wymieszać z solą i cukrem.
Krok 4 - Bułka drożdżowa z rodzynkami foto
Cieple mleko połączyć ze stopionym masłem i zaczynem drożdżiwym, po czym wlać do suchych składników.
Krok 5 - Bułka drożdżowa z rodzynkami foto
Dodać dwa żółtka i całe jajko (moje akurat miało podwójne zółtko).
Krok 6 - Bułka drożdżowa z rodzynkami foto
Całość krótko zmiksować z esencją waniliową - tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 7 - Bułka drożdżowa z rodzynkami foto
Długą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto - wierzch obsypać rodzynkami.
Krok 8 - Bułka drożdżowa z rodzynkami foto
Foremkę wstawić do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego do 50*C na 25-30 minut.
Krok 9 - Bułka drożdżowa z rodzynkami foto
Po wyrośnięciu podnieść temp. do 165-170*C i piec ok. 40-45 minut do zrumienienia wierzchu.
Przed krojeniem ostudzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 05.09.2015 18:15
Wspaniała, bardzo lubię taką
Olaf*71 05.09.2015 17:35
ale wyrosnieta :p
Mniam 05.09.2015 15:57
Taką bułę z chęcią zjadłabym do porannej kawy :)
Justi2401 05.09.2015 14:10
Ale wspaniałości :) Musi pięknie pachnieć.
Habibi 05.09.2015 07:51
Misia, czasami to jest jedyne zdjęcie jakie uda mi się zrobić ... W przekroju będzie dzisiaj dodane - jak dodawalam przepis buła była zbyt gorącą, aby ją kroić. Wiele razy tak mi się zdarzało, że coś piekłam i jak styglo to mnie akurat nie było w domu, a jak wracalam po kilku godzinach, to już nie było czego ptrykać ... haha ;) Mam takiego smakosza w domu, co potrafi np. w sobotę pochłonąć całą wielką piekarnikową blachę ciasta ;)
misia53 04.09.2015 23:50
Bardzo lubię również ,chociaż nie pamietam kiedy takie jadłam . Jeszcze chyba jak moja mama robiła. Habibi szkoda ,że nie robisz zdjęć w przekroju , wiele przepisów fajnych widziałam u Ciebie ale nie pokazałaś ich w pełni.
Skotka 04.09.2015 22:30
Coś dla mnie:) Bardzo lubię.
Mama niejadka 04.09.2015 20:38
Super bułka
gosia1988 04.09.2015 20:26
pyszności :)
agnieszka214 04.09.2015 20:24
pychota ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat