Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka drożdżowa z rodzynkami

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 1/2 kg
cukier kryształ 2/3 szkl.
sól 1/2 łyżeczki
masło 60-70 g
żółtko jajek 2
jajko duże
mleko ciepłe 300-350 ml
drożdże świeże 50 g
rodzynki 75 g
esencja waniliowa do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka drożdżowa z rodzynkami

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru do uzyskania płynnej konsystencji, wymieszać z łyżeczką mąki.
Krok 1 - Bułka drożdżowa z rodzynkami foto
2
Stopić masło i odstawić do ostygnięcia.
Krok 2 - Bułka drożdżowa z rodzynkami foto
3
Mąkę dokładnie wymieszać z solą i cukrem.
Krok 3 - Bułka drożdżowa z rodzynkami foto
4
Cieple mleko połączyć ze stopionym masłem i zaczynem drożdżiwym, po czym wlać do suchych składników.
Krok 4 - Bułka drożdżowa z rodzynkami foto
5
Dodać dwa żółtka i całe jajko (moje akurat miało podwójne zółtko).
Krok 5 - Bułka drożdżowa z rodzynkami foto
6
Całość krótko zmiksować z esencją waniliową - tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 6 - Bułka drożdżowa z rodzynkami foto
7
Długą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto - wierzch obsypać rodzynkami.
Krok 7 - Bułka drożdżowa z rodzynkami foto
8
Foremkę wstawić do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego do 50*C na 25-30 minut.
Krok 8 - Bułka drożdżowa z rodzynkami foto
9
Po wyrośnięciu podnieść temp. do 165-170*C i piec ok. 40-45 minut do zrumienienia wierzchu.
Przed krojeniem ostudzić.
Krok 9 - Bułka drożdżowa z rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 05.09.2015 18:15
Wspaniała, bardzo lubię taką
Olaf*71 05.09.2015 17:35
ale wyrosnieta :p
Mniam 05.09.2015 15:57
Taką bułę z chęcią zjadłabym do porannej kawy :)
Justi2401 05.09.2015 14:10
Ale wspaniałości :) Musi pięknie pachnieć.
Habibi 05.09.2015 07:51
Misia, czasami to jest jedyne zdjęcie jakie uda mi się zrobić ... W przekroju będzie dzisiaj dodane - jak dodawalam przepis buła była zbyt gorącą, aby ją kroić. Wiele razy tak mi się zdarzało, że coś piekłam i jak styglo to mnie akurat nie było w domu, a jak wracalam po kilku godzinach, to już nie było czego ptrykać ... haha ;) Mam takiego smakosza w domu, co potrafi np. w sobotę pochłonąć całą wielką piekarnikową blachę ciasta ;)
misia53 04.09.2015 23:50
Bardzo lubię również ,chociaż nie pamietam kiedy takie jadłam . Jeszcze chyba jak moja mama robiła. Habibi szkoda ,że nie robisz zdjęć w przekroju , wiele przepisów fajnych widziałam u Ciebie ale nie pokazałaś ich w pełni.
Skotka 04.09.2015 22:30
Coś dla mnie:) Bardzo lubię.
Mama niejadka 04.09.2015 20:38
Super bułka
gosia1988 04.09.2015 20:26
pyszności :)
agnieszka214 04.09.2015 20:24
pychota ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak