Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka drożdzowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko ciepłe 0,5 litr
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 3/4 szklanki
szczypta soli
margaryna do pieczenia 3/4 kostki
rodzynki 1 opakowanie
żółtka jaj 5
mąka 1 kg
drożdże 80 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka drożdzowa

Do ciepłego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy i sól- dokładnie mieszamy. Dodajemy 0,5 kg mąki, mieszamy, po 5 min. dodać żółtka, roztopioną margarynę i resztę mąki. Mieszać do uzyskania gęstego ciasta i odstawić w cieple i suche miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min. Podawać z konfiturami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ana00 19.09.2010 15:15
mmm drożdżówka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak